Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure

Jedna od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji nalazi se zapadno od Čačka, između planina Ovčar (986 m) i Kablar (885 m). Vode Zapadne Morave tokom stotina hiljada godina iskopale su strme obale izuzetne lepote. Lepota podarena od prirode, u novije doba, dopunjena je izgradnjom i dva veštačka jezera – Ovčar i Međuvršje.U tom lepom prirodnom ambijentu, neposredno pod Kablarom, uz reku, ugnezdila se  Ovčar Banja.Retko gde je na tako uskom prostoru izgrađeno toliko manastira (XVI—XIX vek) kao u Ovčarsko-kablarskoj klisuri – po nekim tvrđenjima čak 25, ali je do današnjih dana sačuvano deset – pa se gostima Banje pruža jedinstvena prilika da ih, za kratko vreme, obiđu i upoznaju se s njihovom istorijom, riznicama, srpskom duhovnošću i tradicijom.

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan KRUŠEVAC-OVČAR KABLAR KLISURA-KRUŠEVAC

Polazak iz Kruševca u jutarnjim satima.Putovanje dolinom Zapadne Morave, preko Kraljeva I Čačka.Obilazak manastira Vavedenje koji se nalazi na desnoj obali,po legend manastir su podigli Stevan Nemanja i njegov sin sveti Sava Nastavak putovanja do Ovčar Banje. Obilazak manastira Blagoveštenje sa crkvom Blagovesti Presvete Bogorodice,potiče iz 17.veka,nalazi se pod Kablarom, uzvodno uz Moravu, s leve strane reke.Slobodno vreme za šetnju Ovčar Banjom, ručak u restoranu.

Nastavak putovanja do manastira Nikolje sa crkvom svetog,koji se nalazi na levoj obali,pod Kablarom.Po predanju manastir su podigli svetogorski kaludjeri koji su se povukli sa Svete Gore .

Posle obilaska polazak za Kruševac.

CENA IZLETA OBUHVATA:

  • Prevoz autobusom turističke klase na relaciji navedenoj u programu (sa klimom, TV-om i audio opremom)
  • Obilazci prema programu
  • Usluge licenciranog vodiča
  • Ručak u restoranu
  • Troškove organizacije i realizacije aranžmana.Program je radjen na bazi 40 plativih putnika.

NAČINI PLAĆANJA:

  • U TRI  MESEČNE RATE/MAJ-JUL/putem administrativne zabrane

Uz program važe Opšti uslovi putovanja  NAVIS doo.