Sicilija

Sicilija

Sicilija je Italijansko ostrvo najveće na Mediteranu. Od kopnenog dela Italije odvojeno je Mesinskim moreuzom, širokim četiri kilometra. Sicilija je tradicionalna, živopisna i nestvarna… Ostrvo okružuju tri mora; Tirensko, Sredozemno i Jonsko. Na obali Jonskog mora nalaze se najpoznatija letovališta Taormina, Djardini Naksos, Letojani, i popularni gradovi Katanija, Sirakuza i Mesina. Glavni i najveći grad Sicilije – Palermo nalazi se na obali Tirenskog mora. Sicilijanske specifičnosti su mala tradicionalna sela u kojima vreme kao da je stalo, ukusna hrana, kvalitetno vino iz podnožja Etne, čisto more i ljubazni domaćini! Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera.

Za ljubitelje avanture i sve one koji vole aktivan odmor, ovo je idealna destinacija. Upoznajte istoriju, kulturu, običaje Italije i Sicilije. Zanimljivi gradovi, savršena priroda, čista mora i prirodni fenomeni, neobična arhitektura, veseli južnjački temperament, sicilijanska kuhinja, najbolji sladoled…

SICILIJA – RIM – Kalabrija TROPEA – NAPULJ – POMPEJA – SORENTO – KAPRI

PAKET ARANŽMAN 13 DANA
smeštaj u hotelu na bazi 8 noćenja sa doručkom + autobuski prevoz + obilasci

PROGRAM PUTOVANJA:

 1. dan BEOGRAD
  Polazak autobusom iz Beograda, sa parkinga kod Sava Centra (savska strana). Sastanak putnika u 16:00h. Polazak u 16:30 h. Proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa. Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Italiji sa usputnim zadržavanjima radi odmora i graničnih formalnosti.
 1. dan  RIM
  Dolazak u RIM. Panoramsko razgledanje grada: antički i hrišćanski Rim, Vatikanski grad, Hadrijanova palata, lungotevere, isola Tiberina…..Smeštaj u hotel. Slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativno pešačko razgledanje grada u pratnji stručnog vodiča: Koloseum, Rimski forumi, Trg Venecija, Kapitol, Via del Korso, Fontana di Trevi, Španske stepeniceSlobodno vreme. Noćenje.
 2. dan  RIM – VATIKAN – TRASTEVERE
  Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili mogućnost organizovanja fakultativne posete VATIKANU,
  jedne od najmanjih i najmoćnijih država sveta. Obilazak Vatikanskih muzeja, uz stručno vođenje lokalnog vodiča: zbirka antičkih statua, sala tapiserija, sala geografskih karata iz XVI veka, sala kandelabra, sobe koje je oslikao Rafaelo, Sikstinska kapela sa delima Mikelandjela, Peruđina, Botičelija i drugih svetski poznatih slikara..Obilazak se završava na trgu Svetog Petra ispred same crkve, koji je uredio Bernini, najznačajniji umetnik italijanskog baroka. Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog odlaska u boemsku četvrt Rima – TRASTEVERE. Šetnja kroz Trastevere gde će vas dočekati ambijent iz Felinijevih filmova, dobar provod, ljubazni domaćini i bezbroj suvenirnica, galerija, barovi i restorani sa tradicionalnom kuhinjom i dobrim vinom. U kasnim večernjim časovima ( oko 22h) polazak iz Rima na Siciliju.
 3. dan KALABRIJA – TROPEA – SICILIJA
  Dolazak u južnu Italijansku regiju Kalabrija u jutarnjim satima. Obilazak mesta TROPEA, poznato letovalište sa fantastičnim starim gradom i živopisnim kućama. Tropea se nalazi na obali Tirenskog mora i odlikuju je duge peščane plaže, bujna vegetacija i tradicionalni duh. Slobodno vreme u Tropei do podnevnih sati. Nastavak putovanja autobusom do luke Vila San Giovani. Ukrcavanje na trajekt. Prelazak na Siciliju trajektom preko Mesinskog moreuza (vožnja 40 min). Iskrcavanje sa trajekta u Mesini i nastavak putovanja jonskom obalom do letovališta. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
 1. dan SICILIJA – TAORMINA
  Doručak.
  Slobodno vreme za odmor, kupanje i sunčanje. U poslepodnevnim časovima fakultaivni izlet TAORMINA. Polazak autobusom u Taorminu, vožnja obalom jonskog mora do Isola Bella, najlepšeg zaliva u podnožju Taormine, zatim vožnja žičarom do starog grada( 300 m nadmorska visina). Po dolasku razgledanje grada: Porta Messina, šetnja glavnom ulicom Corso Umberto, glavni gradski trg 9. April odakle se pruž  fenomenalan pogled na more, zaliv Djardini Naksos i vulkan Etnu. Slobodno vreme za uživanje u lokalnim specijalitetima i šetnju. Poludnevni izlet u trajanju od 16h do 22h . Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.
 2. dan SICILIJA – VULKAN ETNA – KATANIJA
  Doručak.
  Slobodno vreme za odmor ili fakultaivni izlet VULKAN ETNA I KATANIJA. Etna je simbol Sicilije, najvisi (3.340m), najaktivniji i najposećeniji vulkan Evrope, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Od juna 2013-te godine nalazi se na listi svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Do turističke atrakcije -krateri Silvestri (nadmorska visina 1 900 m) stiže se autobusom nakon vožnje kroz  živopisne predele Sicilije: vinograde, maslinjake, naseljena mesta i nacionalni park Etne.  Po dolasku do kratera Silvestri kratka pauza za osvezenje i degustaciju tipičnih lokalnih proizvoda: med, vino, rakija sa Etne, zatim  slobodno vreme za individualnu šetnju oko  ugašenih kratera Silvestri ili mogućnost individualnog odlaska na visinu do 3 000 m,(žičarom i džipovima) do kratera koji je bio aktivan 2001 god. Odlazak do 3 000 metara odvija se u organizaciji nacionalnog parka Etna i u pratnji alpinista a plaća se 63 € na licu mesta. Nastavak putovanja i obilazak KATANIJE, drugog po veličini grada na Siciliji i najvećeg ekonomskog centra ostrva.. Panoramsko razgledanje grada: Vila Belini, rimski amfiteatar, kvart grada pod zaštitom UNESCO-a, tvrdjava Ursino,  trg Duomo, trg Evrope, trg Djovani Verga, ulice Corso Italia i Etnea, palata Biskari, panorama luke i dela grada poznatog pod nazivom Ćiminjere… Slobodno vreme  u centru Katanije. Celodnevni  izlet u trajanju od 9h do 19 h. Povratak u hotel. Noćenje.
 1. dan SICILIJA – PALERMO – SICILIA OUTLET VILLAGE
  Doručak.
  Slobodno vreme za odmor ili fakultaivni izlet u PALERMO. Palermo je glavni i najveći grad Sicilije, smešten na obali Tirenskog mora u najlepšem zalivu zlatna skoljka. Nekada moćna prestonica sicilijanskog kraljevstva,grad bogat spomenicima specifične Arapsko- Normanske arhitekture pod zastitom UNESCO-a. Do Palerma se stiže autoputem  prekoEnne, koji vodi kroz srce Sicilije kroz plantaže pomorandži, limuna i živopisne predele podnožja Etne. Dolazak u Palermo i panoramsko razgledanje grada:korzo Umberto, Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorište Massimo, katedrala Palerma… Nakon razgledanja slobodno vreme u Palermu za individualne aktivnosti, šetnju, šoping. Nakon toga, u popodnevnom delu izleta fakultativni  odlazak u MONREALE i poseta katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijsko -normanskim mozaicima  pod zaštitom UNESCO-a, u kojoj su se krstili, venčavali i sahranjvali članovi sicilijanske kraljevske porodice. Nakon toga odlazak u najveći i najpoznatiji outlet šoping centar na Siciliji – Sicilia outlet village. Kompleks čini preko 100 radnji poznatih  svetskih brendova Trussardi, Versace, Gucci, Armani, Zegna, Hogan, Ferrari, Guess, Nike, Mango…koje nude i do 70% popusta tokom letnje sezone.  Pored uživanja u šopingu možete odmoriti u brojnim restoranima, barovima…  Celodnevniizlet u trajanju od 7h do 21h.  Povratak u hotel. Noćenje.
 2. dan SICILIJA – SIRAKUZA
  Doručak. Slobodno vreme za odmor ili fakultaivni izlet SIRAKUZA. jednog od najlepših gradova Sicilije. Sirakuza je grad koji nazivaju beli biser Jonskog mora, izgradjen od belog mermera. Stari grad smešten je na Ortidji, najmanjem ostrvu u sklopu Sicilije. Nekada najbogatiji i najmoćniji antički grčki grad, rodno mesto Arhimeda  i omiljeni grad velikog slikara Caravadja. Izlet obuhvata pešačko razgledanje barokne Sirakuze na ostrvu Ortidja i upoznavanje sa bogatom bastinom grada: Apolonov hram, Arhimedov trg, Fontana Diana, Piazza Duomo,  obilazak katedrale koja je izgrađena na temeljima nekadašnjeg grčkog hrama posvećenog boginji Atini, fontana Aretuze..Nakon razgledanja, slobodno vreme u centru Ortidje za individualne aktivnosti, šetnju, šoping, odlazak na plažu. Mogućnost  fakultativnog krstarenja sa kupanjem u najlepšem zalivu Sirakuze u trajanju od sat vremena sa cenom od 10 eura po osobi. Celodnevni izlet u trajanju od 9h do 18h.  Povratak u hotel. Noćenje.
 3. dan SICILIJA – SICILIJANSKA SELA „KUM“
  Doručak. Slobodno vreme za odmor ili fakultaivni izlet SICILIJANSKA SELA. Razgledanje tipičnih sicilijanskih sela Forca d’Agro i Savoka u kojima je sniman legendarni film “Kum1” uz fenomenalnu priču o sicilijanskoj mafiji. Šetnja kroz lavirint malog mesta Forca d Agro gde su sicilijanski kraljevi sagradili svoj prvi dvor i  letnju rezidenciju na 400 m nadmorske visine a potom odlazak do Savoke. Savoka je mesto koje i danas odiše tipičnom atmosferom koja asocira na mafiju i film Kum. Obilazak uključuje posetu etnografskom  muzeju u Savoki,  katedrala  Sv. Lucije  na čijem ulazu se snimala poznata scena venčanja, a nakon obilaska kratak odmor uz kanole (tipični sicilijanski kolač),  espresso ili granitu u baru “Viteli”gde je  Al Paćino snimio legendarnu scenu prosidbe. Poludnevni izlet  u trajanju od 10 h do 15h. Povratak u hotel. Noćenje.
 4. 10.dan             SICILIJA – MESINA
  Doručak. Slobodno vreme za odmor, kupanje i sunčanje. U večernjim časovima polazak za Mesinu. Mesina je treći najveći grad Sicilije, nalazi se na ušću Jonskog u Tirensko more i poznat je kao grad luka i kapija Sicilije. Po dolasku u MESINU panoramsko razgledanje grada: Neptunova fontana, Corso Vitorio Emanuele, Katalonska katedrala…slobodno vreme u Mesini do ukrcavanja na trajekt. Prelazak preko Mesinskog moreuza (40 minuta). Dolazak u luku Vila San Djovani i nastavak putovanja prema Sorentu i Napulju. Noćna vožnja kroz Italiju.
 1. dan  SORENTO – NAPULJ – POMPEJA
  Dolazak u Sorento u ranim jutarnjim časovima. Razgledanje SORENTA: pešačka ulica Korso Italia, romantični trg Taso, trg Lauro, gradska katedrala iz XIV veka, obilje suvenirnica, prodavnica i butika čuvenih svetskih brendova.. Slobodno vreme u Sorentu za uživanje u šetnji prelepim ulicama koje odišu specifičnom italijanskom atmosferom. Nastavak putovanja za NAPULJ. Po dolasku panoramsko razgledanje grada: turistička luka, zamak Nuovo, trg Plebiscito, teatro San Karlo, pasaž Umberta I, kraljevska palata…. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. U poslepodnevnim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta u POMPEJU. Odlazak vozom do Pompeje i obilazak jednog od najčuvenijih svetskih arheoloških nalazišta. Grad Pompeja je bio najveći i najbogatiji trgovački centar u antičkom periodu. Potpuno je uništen u erupciji vulkana Vezuv 79.g.n.e. Građevine i infrastruktura grada su ostale skoro savršeno očuvane, jer je Pompeja  bila zatrpana debelim slojem vulkanske prašine sve do 19-og veka kada je otkrivena. Mnoge kuće i vile oslikane freskama otkrivene su u iznenađujuće očuvanom stanju, kao i upotrebni i ukrsni predmeti iz prvog veka naše ere. Pompeja je grad čija topografija nije promenjena i može se videti u nekadašnjem stanju. Tokom razgledanja Pompeje prolazi se ulicama popločanim kamenjem, pored prodavnica, foruma, termi, hramova…iz antičkog doba. Povratak vozom u Napulj. Slobodno vreme. Noćenje.                      
 2. dan NAPULJ  – OSTRVO KAPRI     
  Doručak. Slobodno vreme u Napulju ili fakultativni izlet na ostrvo KAPRI. Ostrvo Kapri nalazi se u Napuljskom zalivu i važi za jednu od najekskluzivnijih svetskih turističkih destinacija. Na Kapriju u raskošnim vilama odmarali su rimski imperatori i carevi a njihov primer sledili su brojni poznati vladari, plemići, umetnici, književnici i druge slavne ličnosti  iz celog sveta.  Zbog svoje atraktivnosti,  izuzetno prijatne blage klime, bujne vegetacije i bajkovitih pejzaža i danas je najatraktivnije mondensko letovalište Italije, gde uživaju sva čula. Dolazak do ostrva Kapri nakon jednočasovne vožnje brodom. Po dolasku u luku vožnja žičarom i obilazak grada Kapri: glavni gradski trg – Piazza Umberto I, Katedrala sa satom, šetnja do vidikovca odakle se pruža spektakularan pogled na Faraljone i plavu pećinu… Slobodno vreme za uživanje i šetnju. U večernjim časovima povratak u Napulj i polazak za BeogradNoćna vožnja kroz Italiju, Sloveniju..                                                                                                                
 3. dan. BEOGRAD
  Dolazak u Beograd u poslepodnevnim časovima.

NAČIN PLAĆANJA:

 • Gotovinsko plaćanje: 40% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 10 dana pre početka putovanja.
 • Platnim karticama: Visa, Master, Maestro, Dina.
 • Odloženo plaćanje čekovima gradjana: 40% od ukupne cene aranžmana prilikom rezervacije, a ostatak od 70% u jednakim mesečnim ratama čekovima građana najkasnije do 20.10.2018. Datumi realizacije čekova su  10. i 20. u mesecu.
 • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane NAVIS-a.

 CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu (sa klimom, TV-om i audio opremom)
 • Smeštaj u Rimu u hotelu 3* u standardnim 1/2 i 1/2+1 sobama na bazi 1 noćenje sa doručkom
 • Smeštaj na Siciliji u hotelu 3* u standardnim 1/2 i 1/2+1 i 1/3 + 1 sobam na bazi 6 noćenja sa doručkom
 • Smeštaj u Napulju u hotelu 3* u standardnim 1/2 i 1/2+1 sobama na bazi 1 noćenje sa doručkom
 • Obilaske prema programu: panoramsko razgledanje Rim, Tropea, Mesina, Sorento, Napulj
 • Usluge licenciranog vodiča pratioca grupe
 • Troškove organizacij i realizacije aranžmana

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (izdaje se u agenciji, osigurana suma je 30.000€). PREPORUKA AGENCIJE JE DA PUTNIK POSEDUJE OVU VRSTU OSIGURANJA
 • Obaveznu gradsku komunalnu taksu za Rim i okolinu (plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3* – 4 € po noćenju / po osobi, za boravak u hotelima sa 4* – 6 € po noćenju / po osobi
 • Obaveznu gradsku komunalnu taksu za Napulj i okolinu (plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3* – 4 € po noćenju / po osobi
 • U momentu objavljivanja programa nije uvedena gradska komunalna taksu na Siciliji za hotel iz ponude, ukoliko do momenta realizacije programa taksa bude uvedena, putnici će pre polaska o tome biti obavešteni, kao i o tačnom iznosu koji se plaća recepciji hotela.
 • Fakultativne obilaske izlete i ulaznice kao i individualni troškovi putnika.

DOPLATE:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu 40 % od cene aranžmana.
 • Doplata za dodatno sedište u autobusu – 50 € po osobi

POPUSTI:

 • Deca od 0 – 2 godine besplatno u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, nemaju ležaj u hotelu)
 • Deca od 2 – 12 godina popust 10% u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, imaju ležaj u hotelu)

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA PO OSOBI:

U Rimu:

 • Pešačko razgledanje Rima 15 € / 10€    deca
 • Rim noću – Boemska četvrt Trastevere 10 € /   5€    deca
 • Vatikan sa ulaznicom 40 € / 30 €   deca

Na Sicilija:

 • Taormina 15 € / 10 €   deca
 • Vulkan Etna – Katanija                35 € / 25 €   deca
 • Palermo – Sicilia Outlet Village 45 €/  30 €   deca
 • Sirakuza                                              35 € / 25 €   deca
 • Sicilijanska sela „KUM“                  25 € / 15 €   deca

U Napulju:

 • Pompeja sa ulaznicom 30 € / 20 €   deca
 • Ostrvo Kapri sa brodskom kartom 60 € / 45 €   deca

 PAKET IZLETA NA SICILIJI UMESTO 155€ – 135€ ZA REZERVACIJE U AGENCIJI

 

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika.
 • CENE FAKULTATIVNIH IZLETA SU PO OSOBI, podložne su promenama, minimum za realizaciju izleta je 35 putnika, deca od 2-12 godina ostvaruju popust prema tabeli, deca od 0-2 godine besplatno. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije… Termini i program fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera Organizatora putovanja. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner.

OPIS I LOKACIJA HOTELA:

Svaki hotel iz ove ponuda ima restoran, a svaka soba ima tuš/WC. Sobe su standardne kategorija, dvokrevetne i dvokrevetne sa pomoćnim ležajem. Doručak je kontinentalni. Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Potpisivanjem Ugovora o putovanju putnik prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja. Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta www.navis.rs. Smeštaj je u nekom navedenih hotela do popune kapaciteta, ili sličnom:

Italija Rim

 • Hotel La Pergola 3*  hotellapergola.com
  Hotel se nalazi u stambenoj četvrti Rima, u blizini metro stanice. Dobro je povezan sa železničkom stanicom Termini. Hotel poseduje recepciju, bar, restoran, internet na recepciji. Sobe su standardne 1/2 i 1/3. Svaka soba  ima tuš/WC, TV,  klima uređaj. Doručak je kontinentlni švedski sto.
 • Hotel Marc’ Aurelio 4*   http://www.hotelmarcaurelio.com/
  Hotel se nalazi na 500 m od stanice metroa kojim se može lako stići do glavnih rimskih znamenitosti, kao što su Vatikan,  Španske stepenice ili Fontana di Trevi.
  Hotel poseduje recepciju koja radi 24h. Besplatan WIFI na recepciji hotela.  Klasično uređene standardne sobe 1/2 i 1/3. Svaka soba ima TV, mini-bar, kupatilo sa kadom ili tušem. Kontinentalni doručak na bazi švedskog stola služi se u trpezariji od 08 – 10h. Restoran je otvoren u vreme večere i nudi jela lokalne i internacionalne kuhinje..
 • Hotel Regent 4*                http://hotelregentroma.bookdreams.co/
  Smešten je u elegantnoj četvrti Parioli, u severnom delu Rima. Sadrži bar i funkcionalno uređene sobe sa drvenim nameštajem i TV-om, a bežični internet se može besplatno koristiti.
  Do trga Pjaca del Popolo i stanice metroa Flaminio možete stići za oko 20 minuta hoda ili lokalnim vozom sa stanice Euklide, koja se nalazi iza ugla.
  Klimatizovane sobe u ovom hotelu sa 4 zvezdice imaju parket ili podove prekrivene tepihom. Takođe nude satelitsku televiziju i pay-per-view kanale.

Italija Sicilija

Nalazi se mirnom delu Mascalija, 200 m od šljunkovite plaže. Hotel ima svoj vrt sa zelenilom, bazen sa besplatnom upotrebom ležaljki i suncobrana za goste, restoran, bar.  Sobe su 1/2 , 1/3 i 1/4. Svaka soba ima tuš/WC, TV, telefon, klima uredjaj, frižider, terasu.  Doručak je kontinentalni na bazi švedskog stola. Hotel ima svoju plažu gde se korišćenje ležaljki i suncobrana naplaćuje 4 – 10€ po osobi po danu u zavisnosti od sezone.

Italija Napulj

Nalazi se u centru Napulja, u neposrednoj blizini metroa, autobuskog stajališta i linije voza Ćirkumvezuvijana kojim se lako stiže do Pompeje. Ovaj objekat nalazi se na odličnoj lokaciji za individualno razgledanje gradskih znamenitosti i nudi udoban smeštaj još od 1890. godine. Raspolaže standardnim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba ima tuš/WC, klima-uređaj. Gostima je na raspolaganju besplatan bežični internet na recepciji i hotelskom salonu. Doručak je kontinentalni na bazi švedskog stola.

 • Hotel Cristina 3*      hotelcristinanapoli.com

Nalazi  se u mirnom delu Napulja, u blizini Mostra D’oltremare izložbenog centra i u neposrednoj             blizini metro stanice. Hotel poseduje 63 moderno opremljene sobe sa  televizorima, klima uređajima, sefom i fenom za kosu. Doručak je kontinentalni na bazi švedskog stola.

NAPOMENA: Raspored soba određuje isključivo recepcija hotela.

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:

 • U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka u 09:00 časova. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC.
 • Smeštaj iz ove ponude registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici ww.navis.rs
 • Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
 • Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. WiFi, sef, parking, frižider – mini-bar, TV, fen za kosu, klima uređaj…)
 • Objašnjenje: kontinentalni švedski sto – manji izbor namirnica i uglavnom je slatki doručak. Uglavnom je zastupljena internacionalna kuhinja.
 • U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine.
 • Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.
 • Naše mišljenje o kategorizaciji svih navedenih objekata (dato u sklopu opisa hotela) je naše vidjenje ukupnog stanja odredjenog objekta i kao takvo je rezultat našeg istraživanja, utiska drugih gostiju i može se razlikovati od zvaničnog te služi isključivo u informativne svrhe u cilju pružanja više informacija. Savetujemo da se i sami više informišete o istima putem interneta na društvenim mrežama i specijalizovanim portalima koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput www.tripadvisor.com
 • Opisi hotela su sastavni deo cenovnika (obavezno uzeti u agenciji ukoliko nisu priloženi uz program)

OPŠTE NAPOMENE:      

 • Proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska
 • Kod autobuskih aranžmana raspored sedenja u autobusu organizator odredjuje po datumu prijave putnika.
 • Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.
 • Posebni zahtevi gostiju u vidu MOLBE a koji su mimo usluge iz cenovnika i koji se dodatno ne naplaćuju, posebno se ne garantuju. Organizator će pokušati da udovolji želji svakog od putnika ukoliko je u mogućnosti.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
 • Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unapred
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave
 • Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju …) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije
 • Svaki putnik lično odgovara za svoje lične stvari. Savetujemo da koristite sef a vrednosti ne ostavljate u sobi.
 • Molimo putnike da tokom putovanja poštuju satnice i vremena polaska.
 • Putnik je obavezan da poseduje MEDJUNARODNO PUTNO OSIGURANJE koje se može pribaviti u poslovnicama turističke agencije.. Pogranične službe prilikom pasoške kontrole mogu zatražiti od putnika da pokaže propisanu količinu novčanih sredstava za vreme boravka (kartice, gotovina….),  kao i međunarodno putno osiguranje.
 • Način i postupak, adresa i rok za ulaganje reklamacije potrošača, rok za odgovor Organizatora,  objašnjeni su detaljno članom 14 Opštih uslova putovanja organizatora, nalaze se vidno istaknuti na oglasnoj tabli na zidu u poslovnicama. Opšti uslovi putovanja su sastavni deo ugovora o putovanju.

Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja.

 • Organizator putovanja NAVIS poseduje licencu organizatora putovanja OTP br. 17/2016.
 • NAVIS je aktivna članica YUTA-e
 • Prema Zakonu o turizmu Organizator putovanja ima propisanu polisu osiguranja broj 300060482 od 25.01.2018 Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi Sad”, Garancija putovanja se aktivira bez odlaganja, odnosno u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja,kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686, 011 3228 687, pisanim putem ili telegramom  na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14. ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cene pre početka putovanja usled promene u kursu razmene valute ili u zakonon predviđenim slučajevima.
 • Ovaj program je radjen na bazi minimum 45 plativih putnika.
 • Organizator putovanja ima pravo da otkaže program najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
 • Uz program važe Opšti uslovi putovanja organizatora uskladjeni sa YUTA standardima.
 • Cenovnik za Leto 2018 – Italija, Sicilija 13 dana / 8 noćenja,  br. 2 od 16.05.2018.