Turistička agencija - Kruševac 037 441 215 064 3524115 navis@navis.rs

MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA

MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA
MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA
07Sep

Majorka pripada jednom od tri Balearska ostrva, pored Menorke i Ibize, a ujedno je i najveće Balearsko ostrvo i ostrvo Španije.


Bistro more, prelepe peščane plaže, skrivene lagune duž obale duge 554 km, borove šume, palme, ali i planinski venci – ukratko raj na zemlji , i to sve na jednom mestu. Voda je čista i idealna za plivanje i sportove kao što su ronjenje, paraglajding, pecanje, jedrenje, pa čak i surfovanje. Međutim, tu su i vrlo dobri golf tereni, prilagođeni svakom nivou znanja.
Majorka je poznata i po raskošnoj prirodi, a skoro 40% ostrva zakonom je zaštićeno.

Od znamenitosti trebalo bi početi od glavnog grada  Glavni grad Majorke je Palma, sa oko 300 hiljada stanovnika. Sve se nalazi u samom centru tako da se relativno brzo može obići.  Uglavnom se kreće od katedrale i ide prema Plaza de Espana.
Grad je vrlo moderan grad, ulice i građevine odišu bogatom istorijom i kulturom. Neposredno pre sletanja na ostrvo, pogled se pruža ka gotskoj katedrali iz 14. veka, koja svojom grandioznošću oduzima dah.

Neke od najpoznatijih atrakcija nalaze se u blizini luke, gde je i kraljevska palata, impresivna Seu katedrala, koju je rekonstruisao Gaudi, a unutar koje se nalazi muzej sa prelepim slikama religijske tematike. Sagradjena je u gotičkom stilu. Gradnja je počela 1229. ali je završena tek 1601. godine.
Tu je i špansko selo, s replikama kuća, palata, tvrđava i ostale znamenitosti tipične za arhitekturu razlitičih regiona Španije, koje nudi bogat noćni život i prelepu panorama…

Aquarium  koji je mnogo više od običnog akvarijuma. Spektakularni park verno predstavlja ekosisteme i staništa svetskih mora i okeana. Upoznajte male i velike „stanovnike” Mediterana i tropskih mora, i uvek fascinantne ajkule, a zatim provedite popodne u mediteranskoj bašti i džungli.

Takodje, trebalo bi posetiti i:

Selo Valdemosa, smešteno u planinama. Jedno od obeležja Valdemose je Šopenova kuća, koju svakako treba posetiti, jer odiše divnom energijom.

Castel Medieval – vratite se u doba mračnog srednjeg veka, kada su se vitezovi i kraljevi borili da preuzmu kontrolu nad kraljevstvom. Osetite se kao plemić uz večeru i poznato špansko vino, navijajući za viteza u časnoj borbi za naklonost princeze.

Aqualand – jedinstveni vodeni zabavni park s mnoštvom predstava i vodenih atrakcija kao štosu mega, tornado i uragan tobogani, brza divlja reka i mini dečji park.

Najpoznatija letovališta sa prelepim plažama su:

Alcudia – ovo popularno letovalište nalazi se 62 km od glavnog grada, a poznato je po vrlo bogatoj istoriji. Naselje na ovim prostorima postojalo je još u doba Rimljana, o čemu svedoči i mali rimski amfiteatar. Takođe, grad ulepšavaju sačuvani delovi naselja iz 14. veka s atraktivnim zaštitnim zidovima i kulama.

Uz srednjovekovnu arhitekturu Alcudiu karakterišu i odlične peščane plaže u dužini od 10 km, koje osim kupanja pružaju idealnu mogućnost da se upoznate sa čarima ronjenja. U blizini ovog mesta nalazi se i park prirode s velikim brojem raznovrsnih ptica.

Palma Nova, nudi veliki broj atrakcija za turiste, odlične peščane plaže, i nalazi se u neposrednoj blizini glavnog grada. Plaža je podeljena na tri dela, prepuna palmi i uz kristalno čisto more, svakako je idelno mesto za odmor i uživanje. Sve to dopunjeno je  odličnim šopingom i velikim brojem raznovrsnih restorana. Jedna od zanimljivosti je i „Ostvo crnih guštera“, 400 m glavne plaže, koje turisti ne propuštaju da posete.

Playa de Palma – ovo letovalište nalazi se na južnoj obali ostrva, pri samom kraju Palma obale. Pozicionirano je između dva poznata mesta – Can Pastille i Arenala, na 8 km od glavnog grada. Karakteriše ga nekoliko kilometara duga peščana plaža uz koju se pruža elegantna promenada puna zelenila, barova, restorana i prodavnica. 

Illetas, ovo mesto često nazivaju i Monte Karlom Majorke. Ekskluzivno letovalište koje se nalazi na jugozapadnoj obali Majorke, poseduje lepu peščanu plažu idealnu za odmor i opuštanje, kao i nekoliko veoma dobrih restorana i barova. Definitivno unikatno mesto koje karakterišu luksuz i specifična atmosfera. Plaža koja nosi naziv samog mesta je dugačka oko 200m i široka oko 50m, važi za jednu od najboljih plaža u Španiji. Pesak na ovoj plaži je nešto što će oduševiti svakog turistu koji voli da šeta ,jer je mekoća i finoća peska na ovoj plaži neverovatna.

PROVOD

Ostrvo je turistički podeljeno. Palma de Majorka deli ostrvo na englesku i nemačku stranu.

Prema El Arenalu su uglavnom nemački turisti, i svi sadržaji su prilagodjeni njima ( osoblje govori nemački, diskoteke su prilagodjene Nemcima. Glavno mesto okupljanja mladih je diskoteka Mega Park, gde se Nemci okupljaju kako bi uživali u Nemačkoj muzici i jeftinom pivu.
Što se tiče prevoza, do glavnog grada, Palme, može se stići taksijem, iznajmljenim vozilom, autobusom, pa čak i biciklom. Autobusi saobraćaju  relativno često (linije 15 i 25) i karta košta 1.50 €. Taksi do glavnog grada je oko 20 €, a auto se može iznajmiti za 35 € po danu. Iznajmljivanje bicikla je od 5-7 €.

Arenal je ujedno mesto koje spaja naizgled nespojivo: miran odmor i relaksaciju i buran noćni život. Šezdesetih godina, ovo je bilo malo ribarsko selo, a danas je to jedno od najpoznatijih letovališta na Majorci. Odlična peščana plaža u dužini od 5 km pruža za svakog po nešto: sunčanje i kupanje, sportske aktivnosti, odličan izbor restorana i barova… Ono što svakako treba pomenuti jeste da se pored Arenala nalazi i najveći vodeni park na ostrvu, Aqualend de Arenal.

Sa druge strane – Magaluf, raj za Britance. Ovaj deo ostva odlikuje se najboljim provod. Magalug ima veliku ponudu beach barova, diskoteka, dnevnih žurki, sportova na vodi, i najlepše plaže se nalaze u ovoj regiji ostrva.

Magaluf je lociran na 24 km od glavnog grada i centar je noćnog života na ostrvu. Sjajne diskoteke i klubovi, ali i svetski poznati DJ-evi svake godine privlače nebrojeno mnogo turista. Naravno, i dnevne aktivnosti ne mogu se zanemariti. Grad se odlikuje belim, peščanim plažama na kojima možete upražnjavati brojne sportske aktivnosti…

Najbolji provod je svakako  u glavnom gradu.  Ulica Avinguda de Gabriel Roca je ulica duž koje se pružaju španski i internacionalni klubovi. Za ljubitelje latino muzike, preporučujem jedan od manjih španskih i brazilskih klubova. Ulaz je slobodan, a atmosfera vrhunska. Španci su definitivno rasplesan narod. Svi plešu salsu i ljubazni su da i one koji ne znaju, nauče bar neke korake. 

KUHINJA

Dok ste na Majorci, ne zaboravite da probate neko od njihovih tradicionalnih jela u nekom od autentičnih španskih restorančića. Tradicionalno jelo je tapas koje je kombinacija raznih jela. Bazira se na povrću. Postoje slatka i slana verzija. Pored tapasa, možete probati i tumbet, koje je takođe tradicionalno jelo bazirano na povrću. Kuhinja im je vrhunska. Uglavnom je bazirana na raznim kombinacijama ribe i povrća i piletine i povrća.  Započnite dan uz espreso i slatku majoransku zemičku mansaradu.

Obavezno probajte majorkanski pa amb oli, to vam je hleb sa maslinovim uljem. Zatim gambas al ajillo, jamon. A nikako ne propustite boquerones.

Popularno piće je šerbe se limunom i vodkom koje treba probati iako ne pijete alkohil. Tu su i vrhunska španska vina.

Dakle, ukoliko ste ljubitelji čistog i toplog mora, sa svim čarima koje nudi lagana šetnja po jednim od najlepših evropskih plaža, Palma de Majorka je pravi izbor za vaše ovogodišnje letovanje.

Najnovije
Vodič kroz Rim
Vodič kroz Rim 20. Sep 2022.

Rim je glavni grad Italije i južnoitalijanske regije Lacio poznat i kao Večni grad. Centar je bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika. Grad se nalazi u donjem toku reke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. 

Vodič kroz Veneciju
Vodič kroz Veneciju 20. Sep 2022.

Kada ste u Veneciji šetate kroz vekove, od vizantijskog doba do renesanse. Mostovi, palate, trgovi, veličanstvena arhitektur Longene, dela Tintoreta, Ticijana… Grad umetnosti, sjaja, raskoši, palata, kanala…

SICILIJA NA DLANU - VODIČ KROZ PUTOVANJE
SICILIJA NA DLANU - VODIČ KROZ PUTOVANJE 20. Sep 2022.

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, jedinstvene lepote. Netaknuta priroda, bajkoviti pejzaži vulkana Etna, magija i misterija zaustavljenog vremena u sicilijanskim selima, gradovi koji fasciniraju svojom arhitekturom, spomenici vredni pažnje, čista mora, bogata i raznovrsna gastronomska ponuda, veseli i ljubazni domaćini….. učiniće Vaš odmor na Siciliji nezaboravnim.

VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE
VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE 20. Sep 2022.

S obzirom na to da je Krit najveće grčko ostrvo, teško možete da ga obiđete za desetak dana, a da pri tom stignete i da se kupate na jednoj od brojnih i nikad prepunih plaža. Sa ovog planinskog ostrva se uzdižu čak tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija. Krit spada u jedno od najlepših grčkih ostrva. Predeli variraju od ogolelih litica do bujnih planinskih šuma i rajskih peščanih plaža.

MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA
MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA 07. Sep 2022.

Majorka pripada jednom od tri Balearska ostrva, pored Menorke i Ibize, a ujedno je i najveće Balearsko ostrvo i ostrvo Španije.