Neki od specijaliteta koje preporučujemo da probate kada posetite Krfu su:
Pastitsado je najomiljenije jelo na ostrvu nastalo od venecijanskog specijaliteta Spezzatino – sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom
Sofrito čini kuvana govedina sa belim sosom – jelo francusko-venecijanskog porekla
Savoro je jelo koje se sastoji od pržene ribe uz sos od ruzmarina
Bianco je riblji specijalitet (najčešće škarpina) jelo koje se poslužuje sa limunom i lukom
Charcuterie - velika porcija usoljenog i dimljenog mesa
Kou Kouat poslastica koja je postala zaštitni znak ostrva, a priprema se od voća nalik limunu koje se uvozi iz Japana
Mandolato još jedan zaštitni znak Krfa - crno-beli nugat
Tiganites je varijacija tradicionalnih grčkih uštipaka Loukoumas – prženih, sa obiljem šećera
Na Krfu se sva vina spravljaju u privatnim vinarijama kojima iste porodice upravljaju od davnina, pa ne postoji masovna proizvodnja. Najpoznatija su:
- Kakotrigis: belo vino (suvo i slatko)
- Moschato: slatko i lagano belo vino
- Petrokoritho: suvo crno vino
Kompletnom utisku sa Krfa doprineće i mediteranska hrana sa raznovrsnim svežim povrćem, obiljem ribe, testa i domaćeg maslinovog ulja, hleb pečen u furunama koji se peče na tradicionalan način, sir pravljen u planinskim selima, izvanredna domaća vina, kod nas već omiljena grčka muzika i poznata grčka gostoljubivost.
Copyrights 2024. All rights reserved by: Lucky Web Solutions