Turistička agencija - Kruševac 037 441 215 064 3524115 navis@navis.rs

TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU

TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU
TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU
09Nov

Neki od specijaliteta koje preporučujemo da probate kada posetite Krfu su:
Pastitsado je najomiljenije jelo na ostrvu nastalo od venecijanskog specijaliteta Spezzatino – sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom

Sofrito čini kuvana govedina sa belim sosom – jelo francusko-venecijanskog porekla

Savoro  je jelo koje se sastoji od pržene ribe uz sos od ruzmarina

Bianco je riblji specijalitet (najčešće škarpina) jelo koje se poslužuje sa limunom i lukom

Charcuterie - velika porcija usoljenog i dimljenog mesa

Kou Kouat poslastica koja je postala zaštitni znak ostrva, a priprema se od voća nalik limunu koje se uvozi iz Japana

Mandolato još jedan zaštitni znak Krfa - crno-beli nugat

Tiganites je varijacija tradicionalnih grčkih uštipaka Loukoumas – prženih, sa obiljem šećera

Na Krfu se sva vina spravljaju u privatnim vinarijama kojima iste porodice upravljaju od davnina, pa ne postoji masovna proizvodnja. Najpoznatija su:

- Kakotrigis: belo vino (suvo i slatko) 

- Moschato: slatko i lagano belo vino

- Petrokoritho: suvo crno vino

Kompletnom utisku sa Krfa doprineće i mediteranska hrana sa raznovrsnim svežim povrćem, obiljem ribe, testa i domaćeg maslinovog ulja, hleb pečen u furunama koji se peče na tradicionalan način, sir pravljen u planinskim selima, izvanredna domaća vina, kod nas već omiljena grčka muzika i poznata grčka gostoljubivost.

Najnovije
Vodič kroz Sarajevo
Vodič kroz Sarajevo 22. Nov 2023.

Sarajevo je pelepo mesto koje spaja istoriju, kulturu, prirodnu lepotu i ukusnu hranu. Istražite istorijske spomenike, muzeje i znamenitosti koje svedoče o turbulentnoj i bogatoj prošlosti grada. Ovde se mogu videti i elementi islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske kulture koji su se međusobno prožimali tokom vekova. Grad nudi raznovrsne kulturne događaje, festivala, muzeja, galerija i kulturnih centara koji čuvaju i promovišu tu bogatu kulturnu baštinu.
Sarajevo je grad koji je oblikovan različitim arhitektonskim stilovima, od osmanske arhitekture do austro-ugarske secesije. U jednom delu grada možete videti džamije i orijentalne građevine, dok su u drugom delu prisutne austrougarske građevine sa prepoznatljivim šarmom.

Vodič kroz Budimpeštu
Vodič kroz Budimpeštu 22. Nov 2023.

Budimpešta je živahan  i uzbudljiv grad, sačinjen od Budima i Pešte. Njegova istorija je izuzetno bogata i to bogatstvo je vidljivo na svakom koraku. Šetajte njegovim interesantnim ulicama, pogledajte zanimljive građevine, osvežite se u termalnim kupatilima, probajte njihova pikantna jela i uživajte u neizmernoj gostoprimljivosti građana Budimpešte.

VODIČ KROZ NICU
VODIČ KROZ NICU 13. Nov 2023.

Viševekovnu antičku pobednicu i neprestanu inspiraciju umetnika, grad bogatih i slavnih, Niče je opisao kao skandalozno lepu. Smeštena u Zalivu anđela, na ušću reke Pajon u Sredozemno more, negde na pola puta između filmskog grada Kana i posle Vatikana, najmanje države na svetu, Monaka, Nica će vas osvojiti svojom gracioznošću.

Dvorac Ahilion
Dvorac Ahilion 09. Nov 2023.

Južno od glavnog grada ostrva Krf, u selu Gatsuri, nalazi se jedna od najlepših palata podignutih u 19. veku. Njeno ime je Ahilion, a ktitor ovog zdanja bila je austrijska carica Elizabeta I, žena Franje Josifa poznatija pod nadimkom Sisi. „Želim palatu sa kolonadom stubova, visećim vrtovima, zaštićenu od radoznalih pogleda – palatu vrednu Ahila, koji je prezirao smrtnike i nije se plašio cak ni bogova” zapisala je carica opisujući palatu koju je zamislila i koju su arhitekte nešto kasnije doslovno sprovele u delo. I tako bi Ahilion, dvor dostojan slavnog ratnika grčke mitologije.

TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU
TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU 09. Nov 2023.

Neki od specijaliteta koje preporučujemo da probate kada posetite Krfu su:

Pastitsado je najomiljenije jelo na ostrvu nastalo od venecijanskog specijaliteta Spezzatino – sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom

Sofrito čini kuvana govedina sa belim sosom – jelo francusko-venecijanskog porekla

Savoro  je jelo koje se sastoji od pržene ribe uz sos od ruzmarina

Bianco je riblji specijalitet (najčešće škarpina) jelo koje se poslužuje sa limunom i lukom

Charcuterie - velika porcija usoljenog i dimljenog mesa