Turistička agencija - Kruševac 037 441 215 064 3524115 navis@navis.rs

Vodič kroz Budimpeštu

Vodič kroz Budimpeštu
Vodič kroz Budimpeštu
22Nov

Budimpešta je glavni grad Mađarske i jedan od najvažnijih kulturnih, političkih i ekonomskih centara srednje Evrope. Grad ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Prve naseljenosti na području današnje Budimpešte datiraju još iz doba neolita, oko 5000 godina pre nove ere. Tokom istorije, ovo područje je bilo naseljavano i kontrolisano od strane različitih plemena i imperija.
U prvom veku nove ere, Rimljani su osnovali naseobinu po imenu Akvuinkum na obali Dunava, koja je postala važna provincijska prestonica. Nakon pada Rimskog carstva, teritorija današnje Budimpešte je bila pod kontrolom različitih germanskih plemena.
U 9. veku, teritorija Budimpešte je postala deo Mađarskog kraljevstva, kada su se Mađari doselili u oblast. U 13. veku, kralj Bela IV je izgradio utvrđenje na brdu Budim, koje je postalo sedište kraljevske vlasti.
Nakon oslobođenja od Osmanlija, u 17. veku, Budimpešta je postala glavni grad Habzburške monarhije, koja je tada kontrolisala veći deo Mađarske. Pod vlašću Habsburške monarhije, grad je procvetao i dobio je mnoge barokne palate i značajne građevine.
Tokom 19. veka, Budimpešta je postala centar političkog i kulturnog nacionalnog pokreta Mađara. Godine 1867. potpisan je Austro-Ugarski kompromis, koji je stvorio Austrougarsku, sa Budimpeštom kao glavnim gradom Kraljevine Ugarske.
Nakon Drugog svetskog rata, Budimpešta je postala glavni gra socijalističke Narodne Republike Mađarske. Grad je doživeo velike promene u urbanom planiranju, sa izgradnjom novih stambenih naselja i industrijskih kompleksa.

Budimpešta je grad sa bogatom istorijom i obiljem turističkih atrakcija.
Lančani most prelazi reku Dunav i spaja Budim i Peštu. To je jedan od najpoznatijih simbola grada i pruža prelepe poglede na oba dela grada. Izgrađen je 1849. godine i bio je prvi stalni most između Budima i Pešte. Lančani most je remek-delo mađarskog inženjera Ištvana Sečenjija, po kome je dobio ime. Most je izgrađen u neogotičkom stilu i karakterišu ga masivne kule, lančane konstrukcije i prelepi dekorativni detalji. On je posebno impresivan noću kada su osvetljeni njegovi lukovi i kule, koji stvaraju magičnu atmosferu. Lančani most je ne samo važna saobraćajna veza između Budima i Pešte, već je i simbol jedinstva i povezanosti ova dva dela grada. Posetiti ovaj most je obavezno prilikom boravka u Budimpešti i pruža jedinstven doživljaj istorije i arhitekture grada.
Budimski dvorac se smestio na brdu Budim i nudi spektakularan pogled na reku Dunav i panoramu Budimpešte. On ima dugu istoriju koja seže unazad do 13. veka. Izgrađen je pod vladavinom kralja Bela IV kao utvrđenje kako bi zaštitio grad. Tokom vekova, dvorac je prolazio kroz mnoge promene, prepravke i rekonstrukcije pod različitim vladarima i stilovima arhitekture.
Danas je  Budimski dvorac ogromna kompleksna struktura koja uključuje palate, muzeje, crkve, galerije i druge značajne građevine. Dvorac je kombinacija nekoliko arhitektonskih stilova, uključujući gotiku, renesansu i barok. Unutar dvorca možete posetiti nekoliko značajnih mesta, uključujući Mađarski nacionalni muzej, Budimski istorijski muzej, Kraljevsku palatu i Budimski lavirint.
Budimski dvorac je ne samo kulturno i istorijsko mesto, već i jedno od najvažnijih obeležja Budimpešte. Posetom dvorcu možete otkriti bogatu prošlost grada, istražiti fascinantnu arhitekturu i uživati u prelepim pogledima na grad.
Zgrada Parlamenta je jedna od najvećih svoje vrste na svetu. Nalazi se duž obale Dunava i predstavlja arhitektonsku lepotu sa svojim kulama, kupolom i skulpturama.
Trg heroja  slavi mađarsku istoriju i nacionalni identitet. Na trgu se nalazi spomenik Milenijuma i impresivne statue mađarskih vođa i heroja.
Ribarska kula se nalazi u Budimu i nudi panoramski pogled na Dunav, mostove i panoramu grada. Karakteriše je jedinstvena arhitektura sa belim kamenim lukovima.
Andraši bulevar je dom luksuznih prodavnica, restorana, pozorišta i muzeja. Tu se takođe nalazi i Opera i spomenik svetske baštine, Mađarska državna opera.
Velika sinagoga je najveća sinagoga u Evropi i impresivna je po svom neomaurijanskom stilu. Unutrašnjost sinagoge je prelepa, a tu se takođe nalazi i Jevrejski muzej. Duž obale Dunava nalazi se specifičan spomenik, nastao u znak sećanja na stradanje Jevreja u Drugom svetskom ratu. Poređane su cipele onih koji su nestali u Dunavu, koje svedoče o velikim žrtvama ove verske zajednice.
Danas je Budimpešta dom za preko 100 termalnih izvora i više desetina termalnih kupatila, što je čini jednom od najboljih svetskih destinacija za termalno kupanje. Ova kupatila su važan deo mađarske kulture i pružaju priliku za opuštanje, lečenje i uživanje u termalnoj vodi.
Sečenji je jedno od najvećih i najpoznatijih termalnih kupatila u Budimpešti. Nalazi se u prelepom parku, a njegove termalne bazeni su idealni za opuštanje. Takođe nudi različite vrste sauna, masaže i druge wellness usluge.
Galert kupatilo se  smestilo prelepog Galert hotela i ima spektakularnu arhitekturu sa mermernim bazenima, zlatnim detaljima i umetničkim delima. Ovde možete uživati u termalnim bazenima, saunama, masažama i tretmanima lepote.
Rudas je istorijsko kupatilo koje datira još iz 16. veka. Ima turski stil arhitekture i jedan je od najstarijih termalnih kupatila u Budimpešti. Rudas nudi termalne bazene, saune, parna kupatila i jedinstvenu iskustvenu kupku u istorijskom okruženju.

Najnovije
Vodič kroz Sarajevo
Vodič kroz Sarajevo 22. Nov 2023.

Sarajevo je pelepo mesto koje spaja istoriju, kulturu, prirodnu lepotu i ukusnu hranu. Istražite istorijske spomenike, muzeje i znamenitosti koje svedoče o turbulentnoj i bogatoj prošlosti grada. Ovde se mogu videti i elementi islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske kulture koji su se međusobno prožimali tokom vekova. Grad nudi raznovrsne kulturne događaje, festivala, muzeja, galerija i kulturnih centara koji čuvaju i promovišu tu bogatu kulturnu baštinu.
Sarajevo je grad koji je oblikovan različitim arhitektonskim stilovima, od osmanske arhitekture do austro-ugarske secesije. U jednom delu grada možete videti džamije i orijentalne građevine, dok su u drugom delu prisutne austrougarske građevine sa prepoznatljivim šarmom.

Vodič kroz Budimpeštu
Vodič kroz Budimpeštu 22. Nov 2023.

Budimpešta je živahan  i uzbudljiv grad, sačinjen od Budima i Pešte. Njegova istorija je izuzetno bogata i to bogatstvo je vidljivo na svakom koraku. Šetajte njegovim interesantnim ulicama, pogledajte zanimljive građevine, osvežite se u termalnim kupatilima, probajte njihova pikantna jela i uživajte u neizmernoj gostoprimljivosti građana Budimpešte.

VODIČ KROZ NICU
VODIČ KROZ NICU 13. Nov 2023.

Viševekovnu antičku pobednicu i neprestanu inspiraciju umetnika, grad bogatih i slavnih, Niče je opisao kao skandalozno lepu. Smeštena u Zalivu anđela, na ušću reke Pajon u Sredozemno more, negde na pola puta između filmskog grada Kana i posle Vatikana, najmanje države na svetu, Monaka, Nica će vas osvojiti svojom gracioznošću.

Dvorac Ahilion
Dvorac Ahilion 09. Nov 2023.

Južno od glavnog grada ostrva Krf, u selu Gatsuri, nalazi se jedna od najlepših palata podignutih u 19. veku. Njeno ime je Ahilion, a ktitor ovog zdanja bila je austrijska carica Elizabeta I, žena Franje Josifa poznatija pod nadimkom Sisi. „Želim palatu sa kolonadom stubova, visećim vrtovima, zaštićenu od radoznalih pogleda – palatu vrednu Ahila, koji je prezirao smrtnike i nije se plašio cak ni bogova” zapisala je carica opisujući palatu koju je zamislila i koju su arhitekte nešto kasnije doslovno sprovele u delo. I tako bi Ahilion, dvor dostojan slavnog ratnika grčke mitologije.

TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU
TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU 09. Nov 2023.

Neki od specijaliteta koje preporučujemo da probate kada posetite Krfu su:

Pastitsado je najomiljenije jelo na ostrvu nastalo od venecijanskog specijaliteta Spezzatino – sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom

Sofrito čini kuvana govedina sa belim sosom – jelo francusko-venecijanskog porekla

Savoro  je jelo koje se sastoji od pržene ribe uz sos od ruzmarina

Bianco je riblji specijalitet (najčešće škarpina) jelo koje se poslužuje sa limunom i lukom

Charcuterie - velika porcija usoljenog i dimljenog mesa