Turistička agencija - Kruševac 037 441 215 064 3524115 navis@navis.rs

VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE

VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE
VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE
20Sep

Ukoliko za ovogodišnje letovanje izaberete Krit, to znači da ćete odmor provesti na potpuno drugačiji način nego u nekom drugom grčkom letovalištu…

S obzirom na to da je Krit najveće grčko ostrvo, teško možete da ga obiđete za desetak dana, a da pri tom stignete i da se kupate na jednoj od brojnih i nikad prepunih plaža. Sa ovog planinskog ostrva se uzdižu čak tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija. Krit spada u jedno od najlepših grčkih ostrva. Predeli variraju od ogolelih litica do bujnih planinskih šuma i rajskih peščanih plaža.


Krit je i kolevka Evrope, jer je ovde nastala minojska kultura, prva visokorazvijena civilizacija zapadnog sveta. Minojska civilizacija je kultura iz bronzanog doba, od 2600 do 1150 g.pne. Napredna civilizacija koja je imala svoju mornaricu. Rimljani su vladali Kritom od 69.do 330.g.pne., a spoj njihove vladavine i vizantijske kulture je obogatio kulturno-istorijsko nasleđe ostrva, danas oličeno u spomenicima i mozaicima širom ostrva. Nemačke trupe su za vreme Drugog svetskog rata okupirale ostrvo, a gradovi Hania i Heraklion i danas nose ožiljke strašnog bombardovanja iz tog perioda. Puno Krićana je ubijeno zbog otpora Nemcima.

Ovo ostrvo, nastalo kao posledica pomeranja tla, poznato je po proizvodnji vina, maslinovog ulja, suvog i svežeg grožđa, pomorandži, a u poslednje vreme i krastavca i paradajza. Masline se ovde gaje preko 4.000 godina, a svaki stanovnik Krita potroši 20 do 30 litara maslinovog ulja godišnje. Blagotvorno dejstvo tog ulja na organizam dokazuju i stogodišnjaci koji ovde uopšte nisu retkost. Kritsko maslinovo ulje smatra se najboljim na svetu.

Krit je sa 1.500 različitih vrsta rastinja pravi raj za botaničare, a tu je i oko 3.000 pećina i jama koje su popularno odredište geologa iz celog sveta. Ostrvo je dugačko 260 kilometara i široko od 12 do 60 kilometara, dok mu je obala duga 1.050 km. Proteže na 8.336 km2 i ima blizu 630.000 stanovnika.

Hanija se smatra najlepšim gradom ostrva. Ostrvo je podeljeno na 4 administradivna dela, od zapada ka istoku: Kania, Retimno, Heraklion i Lasiti. Krit leži na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Ostrvo je poznato po gostoljubivosti, veselisti i dugovečnosti stanovništva. Heraklion je i glavni i najveći grad, a i najpopularnije turističko mesto. Osnov ekonomije je turizam koji je zamenio nekadašnje ribarstvo.

Za Krit su vezani mnogi grčki mitovi. Jedan od najpoznatijih je o Minosu, kralju Krita koji je odbio da žrtvuje bika bogovima.Posejdon je onda učinio da se Minosova žena zaljubi u bika, iz čega je nastala mitska zver Minotaur.

INFO:
Krit je udaljen od Beograda 1.330 km, a avionom se stiže za dva sata.

PLAŽE:


Prelepe plaže i lepo vreme su glavni adut Krita. Plaža ima maltene na svakom koraku. Nikada nisu daleko, a ima ih raznih, za različite ukuse.Najbolje plaže u Haniji su:

– Agia Marina: Nalazi se 10 km od grada Hanije.
– Agioi Apostoloi: Vrlo je popularna među turistima, ima puno hotela i restorana.
– Drapanias: Nalazi se 30 km daleko od grada Hanije. Prekrivena je sitnim šljunkom.
– Georgioupoli: Ovo je obalsko selo idealno za ljubitelje prirode, jer ima prelepe panorame.

– Germaniko Pouli: Velika peščana plaža.
– Zlatna plaža: Nalazi se blizu grada Hanije i prepuna je turista, posebno porodica sa decom. Sastoji se od tri odvojene plaže sa plitkom vodom.
– Kalata: Odmah istočno od grada Hanije. Ima vrlo mekan pesak, te je dobra za one koji se izležavaju na plaži.
– Kalives: Duž obale sela Kalives.
– Kiani Akti: Duga peščana plaža.
– Balos: je predivna tirkizna plaža koju trebate da posetite.

U Retimno oblasti ističu se sledeće plaže:

– Adele: Pored istoimeng sela i na samo 2 km od grada Retimnoa.
– Agia Galini: Za one koji su ludi za sportovima na vodi i pesku, ova plaža je idealna. Pregršt aktivnosti u dobrom društvu čini da dan na njoj prođe mnogo brže nego drugde.

– Bali: Vrlo popularna među turistima, te ima dosta dobrih restorana i kafea, i naravno sve pogodnosti moderne plaže.
– Damnoni: Ovo je neuređena i nerazvijena plaža, bez turističkih pogodnosti, zbog čega predstavlja raj za one koji je žele samo za sebe. Tiha je i mirna, te daje osećaj privatnosti.
– Geropotamos: Ovo je glavna plaža za one koji vole da se sunčaju i dovedu ten do savršenstva. Ležaljke su zato vrlo udobne.
– Panormos: Ima vrlo lepe panorame, izuzetno je čista, peščana i ukrašena mnogim lepim tavernama.
– Perivolia: Jedna od najpopularnijih među turistima.
– Plakia: Jedna od najposećenijih i najpopularnijih plaža u Retimnou. Stoga ima sve pogodnosti turističke plaže.
– Platanias: Velika i peščana plaža kojoj šarmantni duh daju raznobojni suncobrani.
– Preveli: Zovu je i Palm Bič. Odlikuje je ekstreman prirodna lepota. Nalazi se na ulazu u klisuru Kourtaliotis. Zbog ovoga je jedna od najpoznatijih plaža na Kritu.
– Retimno: Ovo je plaža u glavnom gradu oblasti, a ujedno i najduža plaža na Kritu. Sitni pesak se proteže na 20 km obale. Ovo je smešta među najpopularnije i najposećenije plaže na ostrvu.

– Souda: Ovo je jedna od najlepših plaža prekrivenih lepim peskom. Interesantno je da uprkos lepoti nije uopšte pretrpana kupačima. To joj daje specijalni ton i čini je izuzetno prijatnim mestom za uživanje.
– Stauromenos: Sastoji se delom od peska, a delom od šljunka. Ima puno udobnih ležaljki i osvežavajućih barova.
– Triopetra: Ova plaža ima vrlo lepe predele, a ime je dobila po tri čuvene stene koje se izdižu iznad površine vode.

Plaže u oblasti Heraklion:

– Agia Pelagia: Nalazi se na asevernoj obali Krita, blizu grada Herakliona. Duga je i prekrivena belim mekim peskom, što je čini vrlo prijatnom za kupače i ljubitelje sunčanja.

– Amnisos: Ovo je vrlo prijatna plaža, sa još prijatnijim restoranima koji služe ukusne riblje specijalitete.
– Amoudara: Iako nema mnoštvo turističkih pogodnosti, ova plaža ima sitan zlatni pesak i lepu vodu, što je istinskim ljubiteljima leta sasvim dovoljno.
– Analipsi: Ima plavu zastavicu koja svedoči o izuzetnom kvalitetu i čistoći vode i obale.
– Hani Kokini: Iznad plaže se izdriže nekoliko finih hotela. Oni koji žele pravi odmor od svakodnevice, mogu odsesti u nekom od njih i svakog dana uživati u ovoj lepoj plaži.

Hersonisos:
Grad Hersonisos je jedno od najpopularnijih i najpretrpanijih mesta na Kritu, te je i njegova plaža jedna od najposećenijih na ostrvu. Ima sve pogodnosti i dobru zabavu danju i noću.


– Kalamaki: Izuzetno lepa plaža sa simpatičnim suncobranima i ležaljka,a. Ona je ujedno omiljno mesto izleganja Caretta caretta kornjača.
– Karteros: Ovo plaža je vrlo popularna među stanovnicima Krita. Ko hoće da upozna Grke, trebalo bi da ode na nju. Iznad se nalazi nekoliko odličnih taverni.
– Kato Gouves: Poseduje palvu zastavicu. Pored vanredne prirodne lepote, poznata je po zlatnom pesku o kojeg se posetioci uveče teško odvajaju.
– Komos: Duga peščana plaža jugozapadno od Herakliona.
– Ligarija: Vrlo lepo uređena i dobro opremljena plaža. Zbog toga je poularna među turistima.
– Malija: Jedna je od najistaknutijih. Nalazi se na obaveznoj listi plaža koje treba posetiti na Kritu.

– Matala: Duga je oko 300 m i jedna je od najpoznatijih ne samo na Kritu, već u čitavoj Grčkoj. Ima prelepi zlatni pesak, udobne ležaljke i simpatične suncobrane, te je idealna za ljubitelje izležavanja.
– Paleokastro: Izuzetno lepa plaža koja se često nalazi na razglednica,a. Iznad nje se izdižu litice.
– Stalida: Vrlo popularna plaža koju krasi mnoštvo interesantnih biljaka i prelepog cveća.

Oblast Lasiti:

– Agios Nikolaos: Nalazi se odmah pored grada Agios Nikolaos. Prekriva je sitni šljunak. Popularna je zbog blizine Agios Nikolasa koji je glavni grad oveistočne oblasti Krita.

– Almiros: Smatra se jednom od najlepših plaža iu oblasti, a ima i sve turističke pogodnosti.
– Amoudara: Prepoznatljiva je pre svega po izuzetno sitnom i mekanom pesku, a onda i po velikim gužvama koje se svakog leta stvaraju.
– Elounda: Podeljena je na dva dela izvrsnog peska i vrlo je po ularna među ljubiteljima kupanja i sunčanja. Još jedan dobar razlog da se poseti je fantastičan noćni provod.
– Havania Bič: Ima fantastičan pesak i još bolje restorane.
– Istro: Ova obalska oblast se sastoji od tri plaže od kojih su dve šljunkovite, a jedna peščana. Ova poslednja je idealna za sunčanje.
– Sisi: Plaža koja je učinila da ova obala postane jedno od najpopularnijih odmarališta na Kritu. Takođe vrvi od bogatog noćnog života.

IZLETI:

Mnoštvo grčkih ostrva u oblasti blizu Krita predstavljeju idealno i obavezno izletište onih koji ostaju na Kritu malo duže. Oni koji vole da uživaju u miru i tišini i nije im potrebno ništa drugo, mogu da odu do ostrva Gavdos, koje se ne može pohvaliti drugim prirodnim i kulturnim lepotama do krajnjeg mira i zaustavljenog vremena.

Ios je postalo jedno od glavnih ostrva Kiklada. Ima za svakog po nešto. Pored izuzetne prirode, mnogih crkvica i nasleđa koje odiše svakim korakom, Ios nudi odličan noćni i dnevni provod. Od Krita do Iosa često saobraćaju brodovi.

Ostrvo Kos je obavezno izletište za ljubitelje dugih peščanih plaža. Postoji i nekoliko arheoloških mesta. Jedina nezgoda, a možda i dobra prilika da se obiđe još neki kraj Grčke, je što direktni prevoz sa Krita do Kosa ne postoji. Mora se prvo putovati do Santorinija ili Pireja, odakle postoje linije za Kos. Ovaj put je vrlo vredan truda.

Mikonos je ostrvo koje se ne može obići za jedan dan, ali ipak vredi sesti na direktan brod do njega, koji saobraća svakog dana u periodu od aprila do oktobra. Pored nebrojenih divnih plaža, ovo ostrvo krije mnoštvo istorijskih i kulturnih atrakcija. Ima i pet muzej koji se tematski bave arheologijom, folklorom i egejskom istorijom.

Ostrvo Paros je izuzetno lepo za ljubitelje kupanja i sunčanja, a posebno privlači surfere. Ovde se vrlo često održavaju međunarodna takmičenja u ovom sportu, te na Poros dovode gomile ljudi. Pored sportskog duha, Poros nudi vrlo lep Vizantijski muzej. Crkva Panagia Ekatantapiliani je vrlo lepa i jedinstvena atrakcija.

Do Santorinija idu svakodnevne linije sa Krita. Ostvo Santorini je već dugo jedno od najpopularnijih ostrva u ovoj oblasti, te je puno prodavnica, restorana, i sličnih modernih atrakcija za turiste. Treba imati na umu da je sve to dosta skuplje nego na drugim ostrvima. Ima prelepe plaže sa sitnim tamnim peskom među kojima se ističe plaža Kamari.

ZABAVA:

Kao i po pitanju kupanja, kuhinje, svakodnevice i prirode, Krit je vrlo raznovrsno mesto i po pitanju noćnog provoda. Na ostrvu se može uživati u malim seoskim tavernama punim lokalnog stanovništva, može se provesti romantično veče u restoranu ili na plaži, ali postoje i ludi noćni klubovi koji organizuju pena-partije i lumpuju do jutra. Noćni provodi su najburniji u veći gradovima.

U zapadnoj oblasti Hanija najpopularnije mesto za noćni provod je grad Hania. On je pun modernih noćnih klubova i barova. Dva kluba u oblasti Hanija imaju izuzetno prijatan i lep ambijent, puno vrsta pića, odlično osoblje i fantastičnu muziku koju talentovani DJ-jevi prilagođavaju publici. To su Destijl koji se nalazi u mestu Agia Marina i Mylos koji se nalazi u mestu Platanias. Među barovima su, ne bez razloga, najpopularniji:

– Aroma
– El Mondo
– Il Nostro
– Other Side
– Pallas
– Splendid
– Summer Time.

Oblast Retimno je takođe puna noćnog života. Najuzbudljivije je u glavnom gradu oblasti – Retimnou i odmaralištima Agia Galini i Plakias. Izuzetno prijatnu i familijarnu atmosferu sa odličnom uslugom i izborom pića imaju barovi Karma, La Boheme i Metropolis koji se nalaze u gradu Retimnou. U istom gradu su i dva, prema mnogim mišljenjima, najbolja kluba u oblasti: Fortezza i Rock.

U oblasti Heraklion se može naći najluđi provod na ostrvu, što delom verovatno ima da zahvali glavnom gradu oblasti i čitavog ostrva – Heraklionu. Dobre zabave ima i u Malaji i Limanas Hersonisou. Odmarališta na plažama imaju vrlo lepe barove i klubove na plaži. Među najkvalitetnijim barovima su: Fabrica, koji se nalazi u mestu Koutouloufari, Saloon i Temple u Hersonisosu, i Why u Heraklionu. Why je ujedno i najbolji noćni klub u Heraklionu. Kvalitetnih klubova u drugim mestima ima znatno više. Prednjači Hersonisos sa klubovima: Amnesia, Biobio, Matrix, New York, Klik i Status. U Maliji su vrlo dobri klubovi Zig Zag, Banana i Apollo.

Najbolji provod u oblasti Lasiti je u njnoj prestonici Agios Nikolaos i odmaralištima na plaži Elounda, Makrigialos, Sitia, Neapolis i Ierapetra. Najbolji barovi u Agias Nikolaosu su Aquarius, Armida, Cube i Sorrento. U mestu Sisi vrlo lep provod nude The Hemingway, Pyramid i Elite. U Eloundi se dobrim društvom i provodom ističu barovi Eden, Friends i Rundis. Cube u Agias Nikolaosu važi za biser noćnih klubova u istočnoj oblasti.

Od jula do avgusta u Retimnou se održava Renesansni festival kojim povodom se prikazuju grčke tragedije, filmovi, izložbe, rok i folk koncerti. Mnoga ova dešavanja se odžavaju u prelepom renesansnom utvrđenju iz XVI veka koje se nalazi u zapadnom delu grada. Gradski godišnji festival vina se održava u parkovima i na javnim mestima i podrazumeva degustaciju vina uz pesmu i igru.

ATRAKCIJE:

Krit ima toliko atraktivnih mesta da se ne može obići za jedno standarsno srpsko letovanje od 7 ili 10 dana. Prelepa i raznovrsna priroda iznenađuju na svakom koraku. Interesantno arhitektonsko, religiozno, kulturno, istorijsko i arheološko nasleđe čine ostrvo izuzetno bitnim i dragocenim. Izuzetno druželjubivi i dobrodušni mentalitet ljudi sa Krita upotpunjuju ionako savršeni doživljaj ostrva.

Na 48 km od Kanije nalazi se prelepo malo i šaroliko jezero Kournas. Na površini njegove vode se ogledaju vrhovi okolnih planina, a oko jezera su smeštene tople i udobne taverne.

Na ulazu u plato Lasiti nalazi se grupa starih vetrnjača koje sada čine zaštitni znak ove oblasti. Ima ih 24 i vredi ih posetiti, jer odaju tradicionalni i autentični duh nekadašnjeg života na Kritu.

Zamak Franko se nalazi 11 km istočno od mesta Hora Sfakion. Izgradili su ga venecijanci 1371.u kao odbrambenu zonu od napada pirata, Turaka i kritskih pobunjenika.

Kazantakisov muzej čuva lične stvari, rukopise, pisma i prva izdanja ovog pisca sa Krita. Nalazi se u mestu Varvaroi, nekih 20 km južno od Herakliona. Na vrhu brda koje gleda na Heraklion nalazi se Kazantakisov grob na kojem stoji čuveni natpis: “Ne očekujem ništa, ne bojim se ničega, ja sam slobodan.”

Pećina Psihro je kulturni spomenik, jer je predstavljala mesto raznih kultova još od mnojskog doba. Istorijski je vrlo važno i arheološko naselje u Maliji. Ono čuva grad iz praistorije, tačnije iz neolitskog perioda imeđu 6000. i 3000.g.pne. O prisustvu naselja u ovom periodu svedoče uglavnom grnčarija i drugi predmeti, a prepalatijsko naselje svedoči o životu ljudi u periodu od 2500. do 2000.g.pne.

Krit ima dosta reka i potoka. Na njemu se nalazi najduža klisura u Evropi – Samaria. Na 43 km od grada Hanie, ova klisura se pruža sužinom od 18 km. Na nekom mestima je široka svega 3 m, a visoka 600 m. Pešačenje i uživanje u prirodi klisure je dozvoljeno od maja do oktobra. Još jedna interesantna prirodna atrakcija je klisura Imrvos. Nalazi se 56 km jugoistočno od Kanije, na planinskoj visoravni Sfakije. Dugačka je 6 km i obrasla vrlo interesantnom florom.

Antička Eleuterna je arheološko nalazište jugoistočno od Retimnoa. Ono čuva ostatke helenističkih zidina i zgrada, rimskih zdanja i ranohrišćanske crkve. Na zapadnoj padini se nalaze ostaci groblja iz kasnog geometrijskog i arhajskog perioda.

Falasarna je u helenističkom i klasično periodu bila vrlo važna luka. U njenoj oblasti se kriju ostaci odbrambenih zidova, mali hramovi, antički rudnik, jedan tron isklesan u kamenu i stari praistorijski grobovi.

Jedna od najvažnijih crkvi na Kritu je Agios Titos koja je izgrađena 962.g. Kasnije su je Turci pretvorili u džamiju. Zemljotres 1856.ju je uništio, ali su je Turci obnovili. Posle oslobođenja, ponovo je postala pravoslavna crkva. Bogate freske i slike čine unutrašnost crkve fascinantnom. U njoj se nalazi zlatna lobanja Sv.Titosa koju su Venecijanci 1669.poneli sa sobom, a 1966.je vratili crkvi.

Petnaesovekovni manastir Toplou se ne sme propustitin na turi po Kritu. In je 1612.nastradao u zemljotresu, a obnovljen je zahvaljujući pomoći Venecije. Turci su ga za vreme okupacije uništili. Posle 1870.u njemu se nalazila škola. Manastir je utvrđen, njegov zvonik se izdiže iznad zidina i pruža divan pogled na dolinu i planine koje je okružuju.

Crkva Sv. Minasa dominara Heraklionom. Ona je vrlo impozantna, ima jedinstvene freske i slike, a može da primi 8000 ljudi. Unutrašnjost je vrlo lepo osvetljena, a akustika invanredna.

Crkva Panagia Kera je prvobitno izgrađena u XIII veku. Pored crkve Agios Minos nalazi se mala crkva Agia Aikaterini od Sinaitesa. U njoj se danas nalazi Muzej vizantijske umetnosti, a poznata je po ikonama Mikaila Damaskinosa. Još jedna mala vizantijska crkva posvećena Svetom Pavlu nalazi se na putu za Faistos.

Lebena je malo obalsko mesto na čijoj teritoriji su pronađeni ostaci naselja iz neolitskog i ranog minojskog doba. Godine 46.pne. ga je uništio strašan zamljotres, posle kojeg je posepeno obnavljano. U ranohrišćansko i vizantijsko vreme podignuta je mala crkva i izniklo novo naselje. Danas se u njemu može videti i mala crkva Sv. Jovana iz XIV veka.

Agia Triada je mesto na kojem je bilo ljudskih naselja još u III milenijumu pne. Godine 1600.pne.izgrađena je velika vila koja je u XV veku uništena. Ogromni mikenski megaron je podignut na njenim ruševinama u periodu između XIV i XI veka pne. Tada je izniklo veliko naselje sa velikim trgom ili pijacom. U VIII veku pne.je tu bilo mesto kultova, a u periodu između IV i I veka pne.osnovano je malo svetilište posvećeno Zevsu Velkanosu. U vreme venecijanske okupacije, u XIV veku sagrađena je mala crkva Sv. Đorđa.

Amnisos je mesto u kojem naselja datiraju iz XIX v.pne. U njemu je postojala minojska vila koja je uništena u XV v.pne. U VII v.pne. osnovano je svetilište Zevsa Tenatesa koje je bilo aktuelno sve do II v.ne. Posle dugog perioda napuštenosti, mesto je ponovo naseljeno za vreme venecijanske okupacije.

Nezaobilazno mesto je pećina Ideon Andron. U njoj je po legendi rođen Zevs. Rea ga je u njoj skrivala od oca Hronosa, koji bi ga u suprotnom progutao, kao što je radio sa ostalom svojom decom. U pećini ga je podizala nimfa Amaltia. Eileitijina pećina nosi ime boginje koja se smatrala zaštitnicom rađanja. Ova pećina je bila glavno mesto njenog obožavanja. Boginju je po legendi u ovoj pećini rodila Hera.

Izuzetno lepo mesto za posetu je malo tradicionalno selo Asitis. Poznato je po gostoljubivosti i vrlo ukusnim domaćim tradicionalnim slatkišima.

U starom gradu Kanije se nalazi izložbeni prostor Neoria. Zauzima površinu od preko 4000 kvadrata, vrlo je lepo uređen, sa dvorištem vizantijskog tipa. U njemu se mogu videti vrlo interesante postavke posebno leti kada je turistička sezona.

U starom gradu Retimnoa nalazi se Mpeleni zamak koji je sada u funkciji Popularnog muzeja. U istom mestu se nalazi Istorijski i folk muzej Retimnoa. To je privatna ustanova, osnovana 1973. Osnovni cilj muzeja je da prikaže eksponate koji svedoče o životu prošlih i sadašnjih ljudi na čitavom Kritu, a posebno u oblasti Retimnoa.

Vrlo lepo mesto za posetu i predah je Spinalonga – malo ostrvce na ulazu u zaliv Elounta. Na njemu se nalazi tvrđava koju su 1579.izgradili Venecijanci. Oko nje postoje kanui i brodići za iznajmljivanje koje treba iskoristiti za prijatnu vožnju po okolini i razgledanju lepota kristalnog mora.

Knosos je mesto koje ljubitelji istorije ne smeju zaobići. On je najvažnije mesto minojske civilizacije. Obavijen je mnogim legendama. U njemu je živeo kralj Minos. Grad je bio kontinuirano naseljen od neolitskog do rimskog perioda. Još jedan procvat grad je doživeo u helenističkom periodu. Antički ostaci u Knososu najviše i najbolje prikazuju luksuzni život prošlosti oličen u divnim palatama, uređenim fantastičnim mozaicima.

Forteza je tvrđava koju su 1573-1580.izgradili Venecijanci u cilju odbrane od Turaka. Međutim, po osvajanju, crkva Sv. Nikole koja se nalazi la unutar zidina pretvorena je u džamiju. Unutrašnjost zidina je vrlo bogata i sadrži mnoštvo namenskih zgrada.

Arheološka nalazišta:

– Palaikastro: najseverniji deo istočne obale Krita
– Minojski megaron: Vatipetro
– Kidonia: stara Kania – jedno od najvažnijih minojskih nalazišta
– Vasilike: Minojsko nalazište koje se nalazi na vrhu i padinama brda pored sadašnjeg sela Vasilike.
– Gournia: Nalazi se na malom brdu blizu mora i Ierapetre.
– Lato: Ovo su ostaci najvažnijeg dorskog naselja, odnosno grada-države na Kritu. Nalazi se u zalivu Mirambelo i pored istorijskog nasleđa pruža pogled na vrlo lep zaliv.
– Grob na Mantioulakiju: Porodični grob koji datira iz IV v.pne.
– Gortin: Ovo je naselje iz kasnog neolita koje je procvat doživelo u kasnom minojskom periodu (XVI-XI v.pne.).
– Faistos: Bio je najbogatije i najvažnije minojske civilizacije na jugu Krita. Naseljeno je bilo još od neolita.
– Polirenija: Ovo je bio važan helenistički grad koji je procvat doživeo u rimskom periodu.
– Zakros: Staro naselje koje je imalo četvrtu po veličini minojsku palatu.
– Aptera: Stari utvrđni grad. Na njegovoj teritoriji su pronađeni ostaci naselja iz geometrijskog i rimskog perioda. U XII veku je tu izgrađen manastir Sv. Jovana Krstitelja.
– Tilisos: Arheološko nalazište koje potiče iz XVI i XV v.pne. Naselje je uništeno u požaru u XIV v.pne.

MUZEJI:

– Muzej kritske etnologije: Nalazi se u tradicionalnom selu Voroi na 2 km udaljenosti od Minojske palate u Festosu. Otvoren je 1988., a 1992.je nagrađen od strane Saveta Evrope. Eksponati prikazuju svakodnevni tradicionalni živor stanovnika ostrva.
– Arheološki muzej u Retimnou: Smešten je u zgradi koju su podigli Turci ne bi li osigurali odbraniu grada.
– Arheološki muzej Ierapetra: Nalazi se u Komercjalnoj otomanskoj školi.
– Istorijski muzej Krita: Smešten je u neoklasičnoj zgradi iz 1970.
– Vizantijska i postvizantijska zbirka Kanije: Smeštena u selu Kania.
– Nautički muzej Krita: Osnovan je 1973.i sadrži predmete vezane za pomorstvo, modele brodova, istorijski bitne predmete i ostalo iz oblasti nautike.
– Arheološki muzej Seteje: Sadrži najvažnije pronalaske iz istočnog Krita. Pored izložbenog prostora muzej sadrži radionice i kancelarije za istraživače.
– Arheološki muzej Herakliona: Sadrži najvažnije i najinteresantnije eksponate vezane za minojsku civilizaciju.
– Arheološki muzej Kanije: Nalazi se u zgradi venecijanskog manastira Sv. Francisa. U vreme turske okupacije manastir je bio džamija, kasnije je služio kao bioskop, pa kao vojno skladište. Pored izložbi, u njemu se danas održavaju koncerti i slične kulturne manifestacije.

Možete posetiti i Minojevu palatu, gde su, po legendi, bili zatvoreni Dedal i Ikar. Ako vam je do porodične zabave, posetite najveći vodeni park na Kritu blizu grada Hersoniosa, koji se zove Watercity.

KAKO STIĆI:

Krit ima tri aerodroma:

– Mikos Kazantakis u Heraklionu,
– Vojni aerodrom Daskalogianis u Kaniji i
– Novi aerodrom u Sitiji.

Svakog dana polaze letovi iz Atine do ova tri aerodroma i nazad. Leti je proj letova znatno veći, jer ide puno čartera iz različitih evropskih gradova. Leti su redovni letovi do Soluna, a sa aerodroma u Heraklionu svakog dana polaze avioni za Rodos.

Brodovi do Krita polaze sa Pireja, iz Soluna i sa Kiklada. Glavne luke su u Heraklionu, Kaniji, Retimnu, Sitiji i Kasteli Kasamosu. Pošto na jugozapadnoj obali nema kopnenih puteva, ovaj deo ostrva je moguće obići brodskim linijama koje povezuju mesta Paleokoru, Sougiu, Agia Roumeli, Loutro i Sfakiu. Brodske veze postoje i sa ostrvcem Gavdosom koje predstavlja najjužniju tačku Evrope.

NAŠU PONUDA ZA KRIT POGLEDAJTE OVDE

 
Najnovije
Vodič kroz Rim
Vodič kroz Rim 20. Sep 2022.

Rim je glavni grad Italije i južnoitalijanske regije Lacio poznat i kao Večni grad. Centar je bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika. Grad se nalazi u donjem toku reke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. 

Vodič kroz Veneciju
Vodič kroz Veneciju 20. Sep 2022.

Kada ste u Veneciji šetate kroz vekove, od vizantijskog doba do renesanse. Mostovi, palate, trgovi, veličanstvena arhitektur Longene, dela Tintoreta, Ticijana… Grad umetnosti, sjaja, raskoši, palata, kanala…

SICILIJA NA DLANU - VODIČ KROZ PUTOVANJE
SICILIJA NA DLANU - VODIČ KROZ PUTOVANJE 20. Sep 2022.

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, jedinstvene lepote. Netaknuta priroda, bajkoviti pejzaži vulkana Etna, magija i misterija zaustavljenog vremena u sicilijanskim selima, gradovi koji fasciniraju svojom arhitekturom, spomenici vredni pažnje, čista mora, bogata i raznovrsna gastronomska ponuda, veseli i ljubazni domaćini….. učiniće Vaš odmor na Siciliji nezaboravnim.

VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE
VODIČ KROZ KRIT - NAJVEĆE OSTRVO GRČKE 20. Sep 2022.

S obzirom na to da je Krit najveće grčko ostrvo, teško možete da ga obiđete za desetak dana, a da pri tom stignete i da se kupate na jednoj od brojnih i nikad prepunih plaža. Sa ovog planinskog ostrva se uzdižu čak tri velika planinska masiva: Lefka Ori, Lasitiotika Vuna i Ori Sitija. Krit spada u jedno od najlepših grčkih ostrva. Predeli variraju od ogolelih litica do bujnih planinskih šuma i rajskih peščanih plaža.

MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA
MAJORKA - SPOJ NESTVARNIH PLAŽA I DOBROG PROVODA 07. Sep 2022.

Majorka pripada jednom od tri Balearska ostrva, pored Menorke i Ibize, a ujedno je i najveće Balearsko ostrvo i ostrvo Španije.