Turistička agencija - Kruševac 037 441 215 064 3524115 navis@navis.rs

Vodič kroz Veneciju

Vodič kroz Veneciju
Vodič kroz Veneciju
20Sep

Kada ste u Veneciji šetate kroz vekove, od vizantijskog doba do renesanse. Mostovi, palate, trgovi, veličanstvena arhitektur Longene, dela Tintoreta, Ticijana… Grad umetnosti, sjaja, raskoši, palata, kanala…

Iako naseljena još u davnom 5. veku, u 9. veku postaje jedna od najvažnijih luka u ovom delu sveta. Tadašnja Mletačka Republika se sporazumela sa Arapima da uz plaćanje danka dobije slobodan prolaz kroz Otomanska vrata. Kao jaka ekonomska sila dobija i status republike, a na njeno čelo dolazi dužd koji je obavljao dužnost vladara Venecije.

Bogati stanovnici ovog grada počinju da ulažu u prve monumentale građevine od kojih neke i danas postoje. Zato se i danas, vekovima kasnije, za Veneciju često kaže da je saršen živi muzej.

Podignuta je na 118 peščanih ostrva koja su međusobno razdvojena lagunama. Spajana su putem mostova ili je jednostavno izgrađivan nasip, a preko njega su građene zgrade. Danas Venecija ima preko 400 mostova.

Šta videti u Veneciji? Turističke atrakcije Venecije

- Trg Svetog Marka

Trg Svetog Marka je vekovima popularna turistička atrakcija i jedan od simbola grada. Centar je zbivanja u samom gradu i ovde možete pronaći brojne kafiće sa živom muzikom.

- Kula Svetog Marka

Ova kula je najviša građevina u Veneciji. Na visini od 97 metara možete uživati u predivnom pogledu na grad i katedralu Svetog Marka. Izgrađena je u 9. veku, a zatim i nekoliko puta obnovljena u narednim vekovima.

- Katedrala Svetog Marka

Izgrađena je prema grčkim nacrtima, poseduje 5 kupola ukrašenih likovnim mozaicima, a u samoj katedrali nalazi se zlatna kolekcija Pala d’oro, brojne statue, rezbarski radovi i nevorovatni predmeti od stakla.

- Kad brodom prilazite Veneciji, mnoge građevine vam zaokupljaju pažnju, a Santa Maria della Salute jedna je od upečatljivih. Onako smeštena na mestu gde se Canal Grande stapa sa zalivom sv. Marka, dočekuje putnike. O njoj je pisao Laza Kostić, a divili su joj se i Njegoš i Dositej.

- Crkva Santa Maria dei Miracoli

Ušuškana u mirnom kutku, severoistočno od mosta Rialto u Veneciji, nalazi se mala renesansna crkva Santa Maria dei Miracoli. Kanal prolazi duž jedne strane crkve, stvarajući zanimljive refleksije koje su prelepe za fotografisanje.

- Palata Ca’ Rezzonico

Palata Ca’ Rezzonico je ogromno barokno zdanje smešteno na desnoj obali Grand kanala. Izgradnja objekta trajala je od 1660. do 1750. godine. Radovi su započeli u vreme Baldasare Longena, a završio ih je Giorgio Masari. Danas se u palati nalazi muzej Venecije iz 18. veka.

- Kuća Goldoni

Veoma interesantno zdanje koga krasi upečatljiva Venecijansko gotička arhitektura. Izgrađena je u 15. veku, a danas se u ovom zdanju nalazi muzej posvećen Goldoniju (koji je živeo u njoj) sa kolekcijom suvenira i pozorišnih artefakata.

- Geto Venecija

Geto je deo grada u kome su živeli pripadnici Jevrejske populacije za vreme vladavine Mletačke rebuplike. Naselje je osnovano po nalogu Rimokatoličke crkve. Ovaj deo grada nije imao negativan smisao, jer su u gradu već postajale četvrti u kojima su živeli i radili turski trgovci, ali i četvti sa nemačkim stanovništvom.

- Lido ima čak 7 km peščanih plaža i tu se nalazi nedavno izgrađen raskošni Des Bains gde je Viskonti snimao film „Smrt u Veneciji“. Filmski festival i Kazino posebno privlače turiste, a na njegovom južnom špicu nalazi se antičko selo Malamoko.

- Canal Grande obiluje prekrasnim palatama, a među njima je jedna od najistaknutijih Ca' d'Oro (Zlatna kuća). Isprva je nosila ime Palazzo Santa Sofia, a naknadno ime je dobila zbog bogato ukrašene fasade, konkretno zlatnih elemenata na njoj.

- Duždeva palata (Palazzo Ducale) smeštena je odmah uz raskošnu baziliku sv. Marka

- Most Rialto (Ponte di Rialto) jedna je od glavnih znamenitosti Venecije, a među brojnim mostovima koji premošćuju venecijanske kanale, upravo je on najpoznatiji i najznačajniji. Svojevremeno je ovaj most bio centar trgovine i špijunaže. Ispod njega bi svaki broj bio dužan da ostavi dve trećine svoje i da utovari istu količinu robe.

- Most uzdaha jedan je od mnogih mostova u Veneciji, a ubraja se među najpoznatije. Venecija je grad romantike, pa kako legenda kaže, most je dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji bi se onde poljubili u vreme zalaska sunca. Istina je, ipak, ponešto drugačija i tužnija.

- Knjižara Libreria Acqua Alta (Knjižara na vodi) izuzetno je zanimljiva. U njoj ćete naći gomile knjiga praktično po celoj radnji - na staroj gondoli, na starom nameštaju, podu, policama, knjigama poređanim u vidu stepenica, na kojima mačke spavaju. Ovo je primer mesta koje verovatno ne biste našli da niste krenuli u šetnju gradom bez ikakvog plana.

- Muzej Pegi Gugenhajm - kada joj je otac poginuo prilikom potonuća Titanika, pričalo se da se upuštala u brojne ljubavne veze sa velikim umetnicima i poznatim ličnostima u tom periodu. U svakom slučaju, ova žena je svoju kuću na Velikom kanalu bukvalno prepunila umetničkim delima. Njena kolekcija moderne umetnosti je već ušla u legendu i uključuje dela više od 200 modernih umetnika.

Gondole i gondolijeri u Veneciji

Vožnja gondolom u Veneciji je jedna od stvari koju morate isprobati. Većina gondolijera je izuzetno posvećena svom poslu, pevaće vam tradicionalne pesme i svirati. Doživljaj sa putovanja će svakako biti nezaboravan. Doduše, ako pada kiša i hladno je, vožnja neće biti toliko ugodna.

Gondole su obično duge 11m, a široke oko 1,5m. Asimetrične su, napravljene od 280 drvenih delova i 9 različitih vrsta drveta, obično hrastovog ili bukovog. Nagnutost gondole zavisi od težine gondolijera pa je svaka unikatna na neki način jer zavisi od vozača. One su i posebno ukrašene čeličnim dekoracijama koje se postavljaju na prednju stranu svake gondole. Ovakve dekoracije se zovu „ferro“ i predstavljaju duždevu krunu, a luk most Rialto.

Zanat gondolijera se prenosi sa oca na sina, danas ih ima oko 200 u Veneciji.

Dugo vremena gondole su bile glavni vid vodenog transporta u Veneciji. Danas je to iskustvo rezervisano za bogate turiste koji će platiti pozamašnu svotu za klackanje u društvu polupospanog gondolijera koji uz zvuke napuljskih klasika prave sve samo ne autentičnu atmosferu. Pametnija i svakako jeftinija varijanta su traghetto, gondole-trajekti koji prevoze turiste za manje od evra duž Grand kanala i prolaze pored svih bitnih mesta u gradu.

Ako ste krenuli na putovanje od nekoliko dana, odvojte dan da posetite Murano, Burano i Torčelo, tri ostrva u venecijanskom zalivu.

Murano se pruža a preko pet ostrva i poznat je širom sveta po pravljenju stakla. 1292. godine sve fabrike stakla premeštene su u Murano da bi zaštitile grad od opasnosti od požara.

Burano je u svetu poznat po prelepoj čipki. Odave je krenula prva čipka u svet. Ovo naselje je omiljeno i među slikarima, a na ostrvu se nalaze i dv crkve – San Martino i Santa Maria della Grazie.

Ova mesta su izvrsna promena, odnosno povlačenje iz turističke gužve kojom je Venecija preplavljena. Ture obično podrazumevaju polazak brodom sa doka blizu Trga Svetog Marka, a zatim sledi obilazak sva tri ostrva. Obilazak obično uključuje demonstraciju duvanja stakla u Muranu, obilazak neobičnog sela u kom se pravi čipka u Burano, a na Torčelu posetu srednjovekovnoj crkvi i prelazak preko „đavoljeg mosta“ koji je sagrađen u Srednjem veku.

Torčelo je nekada bio gotovo prenaseljen, a sada je skoro sasvim napušten. Na Torčelu možete kupiti unikatne suvenire po neverovatno niskim cenama. Ako imate vremena, možete posetitit i neki od restorana u Torčelu, poput poznatog Ćiprijanija, gde je navodno Hemingvej voleo da dolazi.

Muzeji Venecije

- Muzej Nautike

Muzej Nautike u svoj postavci sadrži brojne artifakte, gondole, trgovačke barke i suvenire koji potiču sa istorijski poznatih plovila. Eksponati su izloženi na četiri sprata, a najimresivniji je svakako maketa čuvenog pomorskog broda Bucintoro.

- Scuola Grande du San Rocco

Sa poznatom kolekcijom od preko 50 slika od Tintoreta, škola San Roko je nazaobilazna destinacija za sve ljubitelje umetnosti. Oslikana 1500-te, posle 23 godine rada, ovo zdanje predstavlja jedno od simbola Venecije.

- Muzej palata Ducale

Palata je izgrađena kao utvrđenje tokom 9. veka, zdanje je prošireno tokom godina, da bi svoj finalni izgled dobilo u 12. veku. Enterijer ove velelepne palate krase saloni sa ukrašenim plafonima i zapanjujućim dekorom.

- Scuola di San Giorgio degli Schiavoni

Ova Venecijanska istitucija je osnovana 1451. godine od strane lokalne zajednice, a unutrašnjost zdanja ukrasio je lokalni umetnik Vitore Kaprisija. Kombinacija sjajne venecijanske arhitekture i slikarske inspiracije umetnika rezultirala je da ovo zdanje postane jedna od najlepših i najimpresivnijih prostorija u celoj Italiji.

- Palata Mocenigo

Ovaj objekat nekada je pripadao jednoj od najznačajnih porodica u regionu, dok se danas u njemu nalazi muzej sa interesatnim postavkama odeće, nameštaja i prateće opreme. U muzeju su izložene i slike, kao i veliki stakleni lusteri iz Murana.

- Nacionalni istorijski muzej

Nalazi se u južnom delu Velikog kanala u Veneciji. Uz veliku kolekciju interesantnih fosila i komletnog skeleta dinosaurusa, u muzeju su izloženi i drugi veoma zanimljivi eksponati.

- Arheološki muzej

Arheološki muzej u Veneciji sadrži veliki broj eksponata i poseduje važnu kolekciju Rimskih i Grčkih skulptura od kojih se izdvajaju Grčki artefakti koji potiču iz nekoliko plemičkih Venecijanskih porodica.

Galerije i pozorišta Venecija

- Ravagnan

Sa tradicijom dugom 30 godina, tokom koje je izgradio prepoznatljivu reputaciju, Ravagnan je postao ekskluzivni distributer dela najpoznatijih živih italijanskih umetnika. Tokom godina kolekcija je upotpunjena staklenim skulpturama Primo Formentija, kolažima Pjero Principija i slikama nadrealističnog slikara Ludovika de Luiđija.

- Galerija Holly Snapp

Ukoliko ste u poseti Veneciji ne propusti da posetite galeriju Holly Snapp u kojoj su izloženi radovi poznatog engleskog umetnika Geoffrey Humphries-a. Slike, grafike i crteži poznatog umetnika na temu pejzaža, portreta i akvarela sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

- Galerija Contini

Galerija Contini poseduje kolekciju dela poznatih umetnika kao sto su Šagal, Giacomenti, Megrit, Pablo Pikaso i drugi. Galerija Contini je i poznati diler umetničkih dela Botera i Navaro Viresa, a delatnost upotpunjuje i prodajom brojnih skulptura.

- Galerija Akademija

Galerija Akademija poseduje imozantan broj radova i u njoj se nalazi najvažnija umetnička kolekcija u Veneciji. Galerija je nazaobilazni lokalitet na turističkoj mapi Venecije, i svakako mesto koje zavređuje Vašu pažnju. Posetiocima su na raspolaganju obilasci uz pratnju vodiča na engleskom jeziku.

Saobraćaj u Veneciji

Saobraćaj se odvija kanalima kojih je 150, a duboki su oko 14 metara. Sve se odvija na brodićima: pošta, policija, medcina, vatrogasci… automobili i bicikli su zabranjeni.

Tokom 20. veka Venecija je potonula 23 cm i veliki novac se ulaže u njeno spašavanje. Mnoga umetnička dela su restaurirana tokom godina i mnogi se bave restauracijom za koju je u ovom gradu neophodno proći određeni kurs.

Od novembra do aprila u Veneciji su česte AKVA ALTE – poplave, tačnije velika plima koju najavljuje 16 sirena pa je preporučljivo da imate gumene čizme.

Šta jesti u Veneciji?

riba je glavna i najomiljenija hrana
pirinač i kukuruz su takođe deo tradicionalne kuhinje
- kao i u ostalim delovima Italije, pica i lazanje su obavezni
Tiramisu je jedna od najvećih poslastica ovog dela Italije

Ukoliko ikako možete da izbegnete restorane čiji su meniji prepuni slika hrane i opisima na 10 različitih jezika – uradite to. Takvi restorani su preskupi, a usluga je sasvim prosečna. Umesto toga, bolje je da pitate nekog od lokalnog stanovništva gde oni obično ručaju i idite tamo. Većina će vas uputiti u neki lokalni restoran, gde ćete po mnogo pristupačnijim cenama imati veći izbor i kvalitet hrane i vina i generalno bolju uslugu. Mali restorani su uvek bolji, a ako je vlasnik Italijan to je garancija kvaliteta. Takođe, preporuka je da večerate nakon 20 časova jer se do tada već raščisti gužva u restoranima.

Šta popiti u Veneciji?

Soave – belo vino
Preseko i Bordolino – crno vino
Kampari se pravi u ovom gradu tako da predlog je svakako i to konzumirati

Najbolja topla čokolada u Veneciji

Dok šetate Trgom svetog Marka obavezno probajte najgušću toplu čokoladu, specijalitet kafea 'Quadri' otvorenog još davne 1638. godine. Ovim se spisak mesta koja se moraju posetiti tokom boravka u Venecije ne iscrpljuje.

Venčanje u Veneciji

Kada se kaže Venecija većina pomisli na romantiku. Baš zato mnogi odluče da se baš u ovom gradu vere ili venčaju jer venčanje se ovde može odigrati gde god da poželite – na trgu, u gondolama, u parkovima…


Kada je najbolje posetiti Veneciju?

Optimalan tajming je od aprila do početka juna ili od septembra do novembra.

“Biennale” je najpoznatiji umetnički festival u ovom delu Italije, iako počinje u junu glavni sadržaji su upravo u septembru i oktobru.

Ipak, ukoliko želite da posetite karneval, posetite Veneciju u februaru.


Karneval u Venciji

Čuveni karneval u Veneciji održava se u kontinuitetu svakog februara od 1979. godine. Prvi put se karneval spominje 1268. godine kada je normalna pojava bila da se maskirani građani šetaju ulicama Venecije – neki da bi izbegi preljubu, drugi da izbegnu plaćanje dugova, treći da se, bar na kratko, poistovete sa višom klasom…

U 15. veku donosi se zakon po kome se maske mogu nositi samo tokom karnevala. Dozvoljene su bile i na balovima pod maskama na kojima se danas cena učešća kreće oko 500 evra. Tzv. Dodge bal ima za cilj da pomogne organizacji Save Venice da bolje sačuva ovaj italijanski dragulj.

Karneval počinje šetnjom 7 devojaka na ostrvu Pietro di Castello kao znak sećanja na otmicu od strane pirata, a zatim se nastavlja svakodnevnim promenadama maskiranih žitelja i turista sve do poslednjeg dana sa završnom povorkom, zvanom La Masherata na trgu sv. Marka. Ukoliko želite da učestvujete, cena je od 150 do 300 evra.

Veruje se da je tajna i čar nošenja maski u tome da izmislite sebi nov karakter, i kao takvi komunicirate sa drugima - takođe maskiranim.

Kako se prve venecijanske maske?

Prave venecijanske maske prave majstori maschereri na način poznat vekovima i zaštićen statutom iz 1436. godine. Gips se izliva u kalup koji je napuderisan, onda se na gips stavlja flis papir, pa još jedan sloj gipsa, tanka žica koja sprečava krunjenje maske i poslednji sloj gipsa. Nakon sušenja, maska se dekoriše i na nju se dodaju topljena guma, koža i drugi materijali.

Grad ima brojne nadimke poput: "Serenisima", "Kraljica Jadrana", "Nevesta mora", "Grad mostova", "Grad vode". Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete "Severne Venecije" (Sankt Peterburg), "Zapadne Venecije" (Amsterdam), "Američke Venecije" (Nju Orleans).

Naš program za Veneciju možete pogledati na:https://www.navis.lucky-websolutions.rs/destinacije/ture/putovanja/evropski-gradovi/venecija-italija

Najnovije
Vodič kroz Sarajevo
Vodič kroz Sarajevo 22. Nov 2023.

Sarajevo je pelepo mesto koje spaja istoriju, kulturu, prirodnu lepotu i ukusnu hranu. Istražite istorijske spomenike, muzeje i znamenitosti koje svedoče o turbulentnoj i bogatoj prošlosti grada. Ovde se mogu videti i elementi islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske kulture koji su se međusobno prožimali tokom vekova. Grad nudi raznovrsne kulturne događaje, festivala, muzeja, galerija i kulturnih centara koji čuvaju i promovišu tu bogatu kulturnu baštinu.
Sarajevo je grad koji je oblikovan različitim arhitektonskim stilovima, od osmanske arhitekture do austro-ugarske secesije. U jednom delu grada možete videti džamije i orijentalne građevine, dok su u drugom delu prisutne austrougarske građevine sa prepoznatljivim šarmom.

Vodič kroz Budimpeštu
Vodič kroz Budimpeštu 22. Nov 2023.

Budimpešta je živahan  i uzbudljiv grad, sačinjen od Budima i Pešte. Njegova istorija je izuzetno bogata i to bogatstvo je vidljivo na svakom koraku. Šetajte njegovim interesantnim ulicama, pogledajte zanimljive građevine, osvežite se u termalnim kupatilima, probajte njihova pikantna jela i uživajte u neizmernoj gostoprimljivosti građana Budimpešte.

VODIČ KROZ NICU
VODIČ KROZ NICU 13. Nov 2023.

Viševekovnu antičku pobednicu i neprestanu inspiraciju umetnika, grad bogatih i slavnih, Niče je opisao kao skandalozno lepu. Smeštena u Zalivu anđela, na ušću reke Pajon u Sredozemno more, negde na pola puta između filmskog grada Kana i posle Vatikana, najmanje države na svetu, Monaka, Nica će vas osvojiti svojom gracioznošću.

Dvorac Ahilion
Dvorac Ahilion 09. Nov 2023.

Južno od glavnog grada ostrva Krf, u selu Gatsuri, nalazi se jedna od najlepših palata podignutih u 19. veku. Njeno ime je Ahilion, a ktitor ovog zdanja bila je austrijska carica Elizabeta I, žena Franje Josifa poznatija pod nadimkom Sisi. „Želim palatu sa kolonadom stubova, visećim vrtovima, zaštićenu od radoznalih pogleda – palatu vrednu Ahila, koji je prezirao smrtnike i nije se plašio cak ni bogova” zapisala je carica opisujući palatu koju je zamislila i koju su arhitekte nešto kasnije doslovno sprovele u delo. I tako bi Ahilion, dvor dostojan slavnog ratnika grčke mitologije.

TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU
TOP 20 SPECIJALITETA NA KRFU 09. Nov 2023.

Neki od specijaliteta koje preporučujemo da probate kada posetite Krfu su:

Pastitsado je najomiljenije jelo na ostrvu nastalo od venecijanskog specijaliteta Spezzatino – sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom

Sofrito čini kuvana govedina sa belim sosom – jelo francusko-venecijanskog porekla

Savoro  je jelo koje se sastoji od pržene ribe uz sos od ruzmarina

Bianco je riblji specijalitet (najčešće škarpina) jelo koje se poslužuje sa limunom i lukom

Charcuterie - velika porcija usoljenog i dimljenog mesa